Food Saver aparat za vakumiranje produžava svežinu namirnica do 5X! Opaa…
Znate onaj osećaj i radost kad na pijaci vidite svežu i raznobojnu ponudu. I mladi luk i rotkvice i jagode i mlad kajmak i suhomesnato…. Onda, vrlo često, grandomanski nabavite i više nego što je potrebno. To može da bude super plan, pa da sledećih dana imate polugotove salatice i obroke, i širok izbor i za doručak i za užinu… Ali, to je samo pod uslovom da ta hrana ostane sveža i lepa kao na dan nabavke. Ipak, prečesto se desi, da deo bude zaboravljen na dnu fioke u frižideru, pa krajem nedelje, završi u kanti. Dakle, ako se potrudite oko nabavke, smart plan je da se ta hrana, opere i očisti, vakumira u kesi ili posudi i naravno, na kraju i – POJEDE!
Zato je tu aparat za vakumiranje hrane!!!
Salata će rado biti uključena u brzinski doručak, ako je sveža i već oprana.
Ručak za poneti, ovsena kaša, ili možda voćna salata će zasigurno biti strpani u ranac, ako su već pripremljeni i vakumirani.
Vakumirana pečenica, fino sečena šunka ili kačkavalj će ostati nepromenjeni i stićiće da se iskoriste.
Dakle, kako sačuvati svežinu hrane? Rešenje je vakumiranje hrane.
Mi predlažemo one najbolje, dakle aparat za vakumiranje hrane, proizvodjača FoodSaver. Kada kupite aparat obavezno dokupite i posude za vakumiranje, a i kese ili rolnu. Aparat za vakumiranje neće zauzeti puno mesta na radnoj površini, a koristićete ga svakodnevno. Kada se vazduh izvuče iz pakovanja, namirnice su zaštićene od bakterija i značajno im se produžava rok trajanja. Čuvaju se nutritivna svojstva, izgled i kao najvažnije, hrana ostaje zdrava, neškodljiva i upotrebljiva!
To je glavna prednost korišćenja FoodSaver vakum aparata u domaćinstvu. Sprečavanjem kontakta hrane i kiseonika, tačnije, potpunim izvlačenjem kiseonika iz pakovanja, hrana zadržava sva svoja prirodna svojstva, ne samo u pogledu boje, već i u mirisu i ukusu. Hrana koja se čuva u vakum pakovanju može duže da stoji i nije lako podložna kvarenju. Međutim, ono što je strašnije od pegica, tačkica i ustajalog mirisa jesu bakterije i mikrobi koji se mogu javiti usled izloženosti namirnica kiseoniku. Kiseonik podstiče razvoj različitih mikroba, buđi i drugih mikroorganizama, a priznaćete da to ni najmanje nije bezazleno. Svi smo sumnjičavi prema hrani koja izgleda ustajalo i pokvareno, ali predupredite to uz pomoć vakumiranja. Vakumiranjem hrane produžava se rok trajanja i manje se hrane baca. Dakle, ušteda je evidentna!
Zamrzavanje ili vakumiranje?
U prodavnicama i marketima proizvodi poput raznih sireva, salame, pirinča i slično spakovani su u vakum kese bez vazduha. Tako zaštićeni, duže će trajati i transportni uslovi im ne mogu ništa. Možete na ovaj način čuvati i sir, keks i druge slične namirnice.
Uglavnom ste povrće i voće stavljali u kese za hranu i tako zamrzavali. Međutim, bolji način čuvanja je vakumiranje. Ili, ukoliko hrana treba da se odloži na duži vremenski period, prvo je vakumirajte, pa je onda zamrznite. Svi vitamini, minerali i hranljive materije ostaće sačuvani na ovaj način. Vlaga ne isparava kod namirnica u vakumu i zidovi ćelija biće neoštećeni. Opori ukus masnoće kod mesa i neku vrstu užeglosti ranije se desilo da osetite nakon zamrzavanja, ali ukoliko je hrana prethodno vakumirana, to je skoro nemoguće.
- Neće biti više neprijatnih mirisa u zamrzivaču
- Nema više ledenih kristala
- Hrana se lakše pakuje
- Izgled se ne menja, tako da možete jasno da vidite šta se zamrzli
Dakle, vakumirano, pa zamrznuto 👍
Šta može da se vakumira?
Meso, riba, suhomesnato, sirevi, kačkavalji su već dobro poznate stvari koje viđate vakumirane i u prodavnicama. Ali tu se spisak ne završava. Vakumirajte sve vrste povrća, jer ćete nakon toga imati utisak kao da je upravo ubrano u bašti. Celo ili naseckan,o na vama je da odlučite. Paradajz, paprika, tikvice, karfiol, šargarepa imaće božanstven ukus. Dobićete fantastične sosove, supe, čorbe…
Možete vakumirati i bobičasto voće: jagode, maline, kupine, ali najbolje u činijama. Na dohvat ruke imaćete fantastične poslastice i zdrave napitke kad god poželite. Knedle sa raznim voćem, punjene paprike, gulaš i još mnogo toga možete unapred pripremiti, vakumirati i zamrznuti. Brzo i jednostavno, imaćete gotov obrok ili dezert, kada ste u škripcu s vremenom. Izvadite iz zamrzivača i tokom noći ostavite da se polako otopi. Sutradan ćete imati gotov delikates za par minuta, samo da se podgreje.
Još malo saveta…
Takodje, sa vakum aparatom možemo da se odvažimo i da sami sušimo meso ili ribu, u običnom frižideru, uz pomoć ZRELO membrana. Takođe, sve popularnije je i Sous Vide kuvanje. Za to su vam potrebni vakumirka i vakum kesa koja je deklarisana za Sous Vide kuvanje. Kod nas možete pronaći ZRELO memebrane koje se mogu koristiti pored sušenja i za ovo. Za više detalja o zrenju mesa pogledajte ovde.
Pored vakumiranja, ovi aparati mogu poslužiti i u svrhu mariniranja mesa ili ribe. Idealno je da marinadu sa sve komadom mesa preručite u vakum kesu i – vakumirate. Usled nedostatka kiseonika, a pod uticajem vakuma, vlakna mesa će se dodatno „otvoriti“ i meso će lepše upiti marinadu. Komad će biti mnogo sočniji i ukusniji. Dovoljno je da odstoji 30-ak minuta da bi poprimilo karakterističan ukus i aromu. I tu je evidentna prednost, ne morate da čekate nekoliko sati ili dana da se meso natapa u marinadi.
I dalje ne verujete da nemate aparat za vakumiranje u svom domaćinstvu?
Posle ovoliko funkcija, stvarno je apsurdno da se i dalje mučite sa čuvanjem hrane! Međutim, hajde da razrešimo misteriju o tome kako se vakumirači koriste. Jer, nemoguće je da pružaju toliko mogućnosti a da izgledaju tako jednostavno, zar ne?
Prvo, postoje dva tipa aparata za vakumiranje: oni napravljeni za korišćenje u industriji (na primer, u ugostiteljstvu) i oni koji se mogu koristiti u domaćinstvima. Dok su vakumirači za industriju gabaritni (logično, jer su i količine hrane koja se čuva veće) i rade na drugačijem principu (takozvani komorni), aparat za vakumiranje hrane za kućnu upotrebu su malih dimenzija, zauzimaju relativno mali prostor i jednostavni su za upotrebu.
Prvo što treba da uradite je da stavite željenu namirnicu u kesu za vakumiranje (obično se uz kupovinu aparata dobija i nekoliko kesa, a mogu se kupiti i zasebno). Zatim kesu stavite u aparat (tačnije, na var) i zatvorite poklopac vakumirke. Aparat će početi da isisava vazduh iz kese, čime je proces vakumiranja završen, aparat će zavariti kesu. I to je to.
FoodSaver vakum aparati osim vakum kesa i vakum rolni za vakumiranje mogu da vakumiraju hranu u posebnim vakum posudama. Ovo vam može biti korisno ukoliko putujete, pakujete detetu užinu, ali i za čuvenje mnogih stvari koje se često koriste u manjim količinama.
Da li ima kraja mogućnostima aparata za vakumiranje?
Čini se kao da nema – jer zaista nigde ne možete naći tako jednostavan i praktičan način da sačuvate svežinu, ukus, miris i strukturu svežih namirnica i time održavate zdrav način života i zdravlje vaše porodice.
Za kraj jedna bonus ideja. U vakum kesama takođe sigurno i bezbedno možete čuvati i vaš nakit koji neće da oksidira, stare fotografije koje neće da blede i propadaju zbog kiseonika, novac, dokumenta, garancije, itd, itd…
Sve to će biti sigurno i zaštićeno bilo da koristite vakum kese ili vakum kutije.
Zaista nema kraja…
Vakum aprat je stvarno bio pravo otkrovenje u našoj kući…
više o samom proizvođaču pogledajte ovde