Koje je posuđe najzdravije? - Serotonin

Koje je posuđe najzdravije?

Kakvo posuđe koristimo, i koje je posuđe najzdravije za korišćenje?

Keramičko “EKO” posuđe opasnije od teflonskog

Iako na njima piše da je “green”, “eco” i “healthy”, ovo posuđe je možda i opasnije od teflona.

 Zašto teflonsko posuđe ne bi trebalo biti u vašoj kuhinji

Ako još niste pročitali o štetnom djelovanju teflona, ukratko  ćemo navesti razloge zbog kojih biste ga trebali izbegavati:

PFC spojevi koji sadrže teflon su otrovni i biološki nerazgradivi pa se s vremenom nakupljaju u prirodi. PFC narušava hormonsku ravnotežu u organizmu, može uzrokovati mnoge vrste karcinoma, oštećuje imunološki sistem i sprečava normalni razvoj fetusa.

Pametan je izbor izbaciti teflonsko posuđe iz kuhinje.  Ali čime ga zameniti? Koje je posuđe zdravo, a koje nije? A čime tek zamijeniti tiganj za palačinke?!!

Danas u supermarketima možemo videti bele i šarene tiganje kao i setove posuđa s keramičkim neprijanjajućim slojem. Izgledaju vrlo privlačno i čine se kao zdrava alternativa teflonskom posuđu.

Na žalost, iako na njima piše da su ekološki prihvatljive i zdrave, ovo je daleko od istine.

Zašto je posuđe sa keramičkim premazom loša zamena za teflon?

Posuđe sa keramičkim neprijanjajućim premazom se pojavilo nedavno na tržištu. Njihova je izrada moguća zahvaljujući napretku tehnologije. Radi se o “revolucionarnom” premazu koji se sastoji od nanočestica keramike koje se lepe na posudu uz pomoć posebnog lepka. Prvo što zabrinjava je upotreba lepka. Pitali smo proizvođače kako se ovaj lepak ponaša pri visokim temperaturama i ogrebotinama, i koje količine toga lepka se ispušta u hranu. Odgovor nismo dobili. Ali ono što uistinu zabrinjava je upotreba nanočestica. Problem je u tome što je nanotehnologija sasvim nova grana nauke i tehnologije. Nanoproizvodi su se počeli prodavati bez sprovedenih dodatnih istraživanja i nadzora.

Naime, nije u potpunosti jasno kako nanočestice deluju na naše zdravlje i okolinu. Proizvođači nanokeramičkih posuda bi trebali odgovoriti na sledeća pitanja:

Na žalost, odgovora na ova pitanja nećemo uskoro dobiti jer tehnologija za merenje ispuštenih nanočestica još ne postoji!

Rezultati istraživanja o delovanju nanočestica na ljudski organizam i okolinu su zabrinjavajući. Otkriveno je da se nanočestice ponašaju na vrlo agresivan način. Izgleda da su nanočestice još opasnije i toksičnije od drugih materijala zbog njihove male veličine i povećane reaktivnosti. Nanočestice brzo ulaze u naš organizam. Male su i pokretljive, te ih zbog toga naš imunitet ne prepoznaje. Čestice veličine 70 nanometara prodiru duboko u naša pluća, čestice veličine 50 nanometara bez problema ulaze u naše ćelije, a čestice veličine 30 nanometara prelaze krvno-moždanu barijeru i ulaze u mozak.

Zvuči li Vam ovo bezopasno?

Zdrava alternativa teflonu i nanokeramičkom posuđu

Pitanje ostaje: čime zameniti teflonsko posuđe?

Posuđe od nerđajućeg čelika, kvalitetno emajlirano posuđe, stakleno, glineno i keramičko posuđe (ne nano!) odlično i zdravo su posuđe za pripremanje hrane.

Što se tiče pečenja palačinki i drugih ljepljivih namirnica, najbolje su rezultate pokazali tiganji od livenog gvožđa (gusa) koje ravnomerno raspoređuju toplotu i omogućava pripremu hrane bez lepljenja. Ovi tiganji se nešto duže zagravaju i relativno su teški, ali zato se vrlo lagano peru i zdravi su.

Naša preporuka je posuđe renomiranog francuskog proizvođača STAUB. Posuđe se izrađuje od livenog gvožđa sa emajliranom glazurom, koje je pokazalo odličan rezultat kod svih oblika spremanja hrane.

Ovo posuđe ima dugačku tradiciju i mnogi profesionalni kuvari ga zasluženo smatraju najboljim, najzdravijim i najpouzdanijim posuđem. U prilog ovome govori i to da se ovo posuđe koristi za pripremanje hrane u gotovo svim restoranima sveta koji imaju barem jednu Micheline zvezdicu.

Ostavite komentar

* Obavezna polja

Dokažite da niste ROBOT * Vreme za unos teksta je isteklo. Učitajte i pokušajte ponovo.

Za sve porudžbine preko 6.000,00 isporuka je besplatna do kraja JANUARA 2019. Dismiss