Hobotnica sa mladim povrćem - Serotonin

Hobotnica sa mladim povrćem

Kad mi neko kaže “Jede mi se nešto iz mora”, odmah pomislim da hobotnicu. Iako važi za nešto što se teško sprema, uz veliki rizik da bude žilava, baš zato mi je uvek veliki izazov. Hobotnica je jako zdrava i sadrži dosta selena, koji je neophodan za jačanje imuniteta i umirivanje nervnog sistema, sa velikim uticajem na rad štitne žlezde i apsorpciju vitamina E. Takođe, bogata je aminokiselinom taurin koji pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem i na smanjenje holesterola u krvi. Odličan je izvor gvožđa. Najvažnije od svega je što meso hobotnice ne sadrži zasićene masti. već isključivo polizasićene i mono nezasićene masti. Samo meso je blagog ukusa i ne bi ga trebalo kombinovati sa “teškim” ukusima i začinima.

Evo kako ja pripremam hobotnicu koja je svaki put “bez greške”…

Potrebna nam je 1 očišćena hobotnica (najbolji komadi su od 700 – 1200 gr.).

Kuvajte je oko sat vremena u zavisnosti od veličine. Mnogi stari morski vukovi kažu da se hobotnica kuva sa pampurom za vino. Niko nikada nije dokazao zašto, ali se tvrdi da tada neće biti žilava. Da ne rizikujem, i ja sam otvorio vino, i pampur ubacio u lonac.

Kada je hobtnica skuvana, ocedite je i isecite na komade po želi. Ja lično volim da ostavim čitave krake, a telo/glavu hobotnice podelim na pola. Ako želite i supu pre glavnog jela, u vodu u kojoj se kuvala hobotnica možete ubaciti seckano povrće, domaće rezance i imaćete divnu supu od hobotnice. Vratiće vam misli na letovanje… provereno…

Napravite marinadu od maslinovog ulja, belog luka i limuna. Potopite isečenu hobotnicu i ostavite da odstoji 30-45 min. Da se dobro napije marinade. Ukoliko ne želite toliko da čekate, može koristiti Vacu Vin posudu za mariniranje koja će taj proces drastično ubrzati i svesti ga na svega par minuta.

Na zagrejan tučani pekač, sipajte ostatak marinade, i ubacite mariniranu hobotnicu. Vatra ne sme biti prejaka, jer će se lepiti, a i sama hobotnica je različite debljine pa će neki delovi goret, a nekima će trebati još malo vremena. Ukoliko želite da pripremite hobotnicu na žaru, umesto ovog pekača, bacite je direktno na rešetku roštilja. Obzirom da ćemo je mi pripremati sa mladim povrćem, mi smo se odlučili za ovaj pekač.

Kada je hobotnica pri kraju, ubacite sitno iseckano mlado povrće po želji. Dodajte na kraju još malo belog luka jednu kockicu aromatičnog putera. Kada se puter rastopi, sve dobro promešajte da svaki komad dobije svoj deo arome, i servirajte na tanjir.

Kao prilog dodajte salatu od cherry paradajza i rukole. Kriška limuna po želji…

Prijatno

Print Recipe
Hobotnica sa mladim povrćem
Course Main Dish
Prep Time 45 min
Cook Time 10 min
Passive Time 15 min
Servings
osobe
Ingredients
  • 1 kg hobotnice
  • 350 gr raznog mladog povrća po želji
Course Main Dish
Prep Time 45 min
Cook Time 10 min
Passive Time 15 min
Servings
osobe
Ingredients
  • 1 kg hobotnice
  • 350 gr raznog mladog povrća po želji
Instructions
  1. 1. Skuvati hobotnicu (oko 45 min)
  2. 2. Iseckati i marinirati je u maslinovom ulju, belom luku i limunovom soku
  3. 3. Baciti na žar ili u pekač
  4. 4. Dodati seckano mlado povrće po želji
  5. 5. Servirati i uživati....
Share this Recipe

Ostavite komentar

* Obavezna polja

Dokažite da niste ROBOT * Vreme za unos teksta je isteklo. Učitajte i pokušajte ponovo.

Za sve porudžbine preko 6.000,00 isporuka je besplatna do kraja JANUARA 2019. Dismiss