Mlada jagnjetina na krompiru i luku - Serotonin

Mlada jagnjetina na krompiru i luku

Jedno od jela kojima je teško odoleti je i mlada jagnjetina ispod sača, na krompiru i luku. I mada moramo priznati da sama priprema mesa ispod sača donosi nesvakidašnji užitak, pre svega loženja vatre i uživanja u prirodi, danas svi imamo u kući, nešto što nam donosi identičan princip pripreme hrane. Ta “sprava” se zove RERNA. Da, rerna.

Sama priprema ovog fantastičnog jela se ne razlikuje puno od načina pečenja (sač ili rerna), pa ćemo krenuti redom.

Potrebno je oko 2 kg mlade jagnjetine. Najbolje je od plećke i deo rebara.

Jagnjetinu prvo premažite sa puterom. Obzirom da jagnjetina nije previše masna, kao npr. prasetina, puter će se rastopiti i meso će ga upiti. Ukoliko želite, možete premazati i sa varijantom aromatičnog putera koji možete napraviti sa svežim začinima po želji. Mi smo ovde koristili najobičniji mlečni puter. Nikako nemojte koristiti margarin, jer kao što je danas dobro poznato, margarin je nezdrava namirnica iako se reklamira kao zdrava i poželjna. No to je neka druga tema.

Jagnjetinu možete začiniti po želji, a mi smo koristili so, biber, kurkumu, kumin, ruzmarin i origano. Mešavinu začina dobro utrljajte i izmasirajte da meso dobro upije arome.

Dok se meso odmara i upija mirise, operite 1 kg krompira (srednje veličine), operite 3-4 srednje glavice crnog luka i očistite 1-2 glavice belog luka. Beli luk možete ostaviti i u ljusci. Na taj način ćete dobiti fini namaz od pečenog belog luka koji će biti sačuvan u celosti u svojoj opni. Po želji možete dodati i nešto od korenastog povrća (šargarepu, celer, cveklu, itd…). Povrće dobro nauljite da ne bi zagorelo, i postavite na dno pekača.

Preko povrća poređajte jagnjetinu okrenutu kožom na gore. Dodatno posolite da bi koža dobila hrskavost i i onu divnu slanoću.

Poklopite i pecite u rerni na 180C oko 3 sata. Vreme pečenja može da varira u zavisnosti od temperature i veličine komada mesa. Naša preporuka je da meso pripremate duže na nižoj temperaturi. Na taj način će meso ostati sočno i potpuno pečeno. Veće temperature mogu da isuše gorni sloj mesa, pa vam se može učiniti da je gotovo, a unutra će možda čak ostati i nedovoljno pečeno. Sam proces pečenja je mnogo lakše kontrolisati u rerni nego pod žarom. STAUB tučani pekač vam svakako ostavlja obe varijante na raspolaganju, jer ga možete koristiti i za pripremu hrane na otvorenom. Napravljen je od livenog gvožđa, tako da ga možete slobodno zatrpati žarom. Dizaj samog poslopca vam takože omogućava da žar ostane na njemu.

Ono što je još jedna od velikih prednosti STAUB tučanog pekača je upravo dizajn poklopca, koji sa donje strane ima patentiran sistem samonatapanja hrane. On vam omogućava da se kompletna površina hrane natapa sopstvenim sokovima i aromama, kapajući sa čitave površine poklopca. Na ovaj način, kondenz koji se napravi unutar posude se i do 9x više vrati na gornju površinu mesa nego kod ostalih pekača. U praksi, to znači da nemate potrebu da vadite meso iz rerne i da ga prelivate. Samim tim, svi ukusi i mirisi ostaju unutar pekača, a ne odlaze napolje kada svaki put podignete poklopac. Na ovaj način je hrana mnogo intenzivnijeg ukusa i mnogo sočnija.

Nakon 3 sata, otklopite meso i ostavite ga u rerni još oko 1 sat da se zapeče i da dobije hrskavost.

Ponovo napominjemo da vreme pečenja može varirati u zavisnosti od temperature i veličine komada mesa. Produžavanjem vremena pečenja poklopljenog STAUB pekača, dobijate veću mekoću, sočnost i onaj fantastičan osećaj topljenja u ustima.

Ostaje vam samo da odaberete neko zanimljivo crveno vino, i gozba može da počne.

Prijatno…

 

Print Recipe
Mlada jagnjetina na krompiru i luku
Course Main Dish
Prep Time 15 min
Cook Time 4 sata
Servings
osoba
Ingredients
 • 2 kg mlade jagnjetine poznatog porekla najbolje je od plećke i rebara
 • 4 glavice crnog luka možete kombinovati klasičan crni luk, crveni i beli (srebrnac)
 • 2 glavice belog luka
 • 1 kg krompira srednje veličine
Course Main Dish
Prep Time 15 min
Cook Time 4 sata
Servings
osoba
Ingredients
 • 2 kg mlade jagnjetine poznatog porekla najbolje je od plećke i rebara
 • 4 glavice crnog luka možete kombinovati klasičan crni luk, crveni i beli (srebrnac)
 • 2 glavice belog luka
 • 1 kg krompira srednje veličine
Instructions
 1. Jagnjetinu prvo premažite sa puterom.
 2. Začinite po želji, a mi smo koristili so, biber, kurkumu, kumin, ruzmarin i origano. Mešavinu začina dobro utrljajte i izmasirajte da meso dobro upije arome.
 3. Dok se meso odmara i upija mirise, operite 3-4 srednje glavice crnog luka i očistite 1-2 glavice belog luka. Beli luk možete ostaviti i u ljusci. Po želji možete dodati i nešto od korenastog povrća (šargarepu, celer, cveklu, itd...). Povrće dobro nauljite da ne bi zagorelo, i postavite na dno pekača.
 4. Preko povrća poređajte jagnjetinu okrenutu kožom na gore. Dodatno posolite da bi koža dobila hrskavost i i onu divnu slanoću.
 5. Poklopite i pecite u rerni na 180C oko 3 sata. Vreme pečenja može da varira u zavisnosti od temperature i veličine komada mesa.
 6. Nakon 3 sata, otklopite meso i ostavite ga u rerni još oko 1 sat da se zapeče i da dobije hrskavost.
 7. Ostaje vam samo da odaberete neko zanimljivo crveno vino, i gozba može da počne. Prijatno...
Share this Recipe

Ostavite komentar

* Obavezna polja

Dokažite da niste ROBOT * Vreme za unos teksta je isteklo. Učitajte i pokušajte ponovo.

Za sve porudžbine preko 6.000,00 isporuka je besplatna do kraja JANUARA 2019. Dismiss