Tel: +381/11/2439-132

Mob: 063/7373-883

kontakt@serotonin.rs

  • Omiljeno
  • Moj nalog
SEROTONINSEROTONIN

0,00 рсд
  • KATEGORIJE
    • Tučano / Liveno posuđe
      • Cocotte
      • Tiganji
      • Pekači
      • Šerpe
      • Ostalo
    • Inox posuđe
      • Tiganji
      • Ekspres lonci
      • Setovi posuđa
      • Ostalo
    • Noževi
      • Zwilling noževi
      • Miyabi noževi
      • Samura noževi
      • Kuhinjski noževi
      • Namenski noževi
      • Oštrači
      • Čuvanje noževa
      • Blokovi i držači noževa
    • Vinski program
      • Aeratori i dekanteri
      • Otvarači
      • Vakumiranje i čuvanje
      • Rashladni program
      • Bokali
      • Poklon setovi
      • Ostalo
    • Pribor za kuhinju
      • Kuhinjske alatkice
      • Kuhinjske daske
      • Mlinovi i avani
      • Makaze
      • Serviranje hrane
      • Čuvanje hrane
      • Ostalo
    • Escajg i pribor
    • ZRELO Membrane
  • Zwilling
    • Zwilling J.A.HENCKELS – najbolji noževi
  • Miyabi
    • O kompaniji MIYABI
  • Staub
    • Kompanija STAUB
  • Samura
    • O Samura noževima
    • Noževi
    • Oštrači
  • ZRELO
    • Suvo zrenje mesa sa vakum membranom – “ZRELO”
  • Vacu Vin
  • Akcija
  • Blog i inspiracija

Čišćenje i održavanje posuđa od livenog gvožđa

Serotonin мај 8, 2019 Saveti i preporuke 0 Comment

Kako očistiti i održavati posuđe od livenog gvožđa (cast iron posuđe)

Iščitavajući i istražujući razne tekstove na internetu, razgovarajući sa prijateljima, došli ste do saznanja da je posuđe od livenog gvožđa (cast iron) najzdravije i najekonomičnije za pripremanje hrane. Još ako je to posuđe emajlirano, kao što su to pekači i šerpe renomiranog francuskog proizvođača STAUB, onda zaista nema greške. Nabavili ste svoju prvu tučanu šerpu i odmah ste shvatili da je kuvanje u njoj jedno novo iskustvo. Takav miris i ukus ste osetili još davno kod bake jer je i ona imala neke stare šerpe još od svoje bake koje su bile „teške kao tuč“. Iako je čitava porodica uživala u fantastičnom karamelizovanom luku, ili u savršeno ispečenom komadu jagnjetine na krompiru, na Vama je sada da taj liveni pekač operete. Iako svi kažu da su ove posude nelepljive, kod vas se ipak zalepilo. Nešto više nešto manje, ali u svakom slučaju će biti posla oko pranja. Ali najvažnije od svega je da se posuda ne uništi i ne izgrebe. Dobra vest je da je sam emajl izuzetno tvrd i otporan na mehanička oštećenje ali to nije bezgranična moć. Evo par saveta kako da vaša šerpa uvek bude čista i spremna za svaku sledeću akciju bez problema:

  1. Počnite sa spoljne strane: ukoliko vam se desilo da je paradajz sos ili karamel nekako dospeo na spolji deo posude i tu se zapekao, preporuka je da napravite pastu od sode bikarbone i vode i sa sunđerom je utrljate. Možete koristiti i onaj zeleni deo sundjera (Scotch Brite Pad), ali nikako NE SMETE koristiti čeličnu vunu. Takođe, zaboravite na struganje i grebanje nožem i sl.

2. Budite nežni sa unutrašnje strane: unutrašnji emajl nije nešto što treba mnogo trljati i strugati. Sve ono što neće da skine zelena strana sunđera, prelite vrelom vodom, sipajte malo deterdženta za sudove ili sode bikarbone i ostavite da ogrezne preko noći. Sutra bi već trebalo da bude druga priča. Sve se odlepilo i vrlo lako se pere sa posude. Druga varijanta je da sipate vodu i sirće u razmeri 50/50 i da ostavite da provri. Tamo gde je hrana zalepljena, videćete očiglednu reakciju da se nešto događa. Kada provri, ugasite vatru, i sipajte 1-2 kašike magične (pogađate) sode bikarbone. To će napraviti dosta burnu reakciju u vidu velike pene, koja će se vrlo brzo smiriti i splasnuti. Ostavite tako da se potpuno ohladi. I nakon toga… voila…. Sve se skinulo i odvojilo od šerpe. Bez trljanja, bez struganja, bez grebanja. Čista kućna čarobna hemija.

3. Što se više koristi, sve se manje lepi hrana: iako zvuči kao trik, zaista je tako. Posude od livenog gvožđa sa redovnim i pravilnim korišćenjem i održavanjem postaju potpuno nelepljive (non stick) sa svakim novim korišćenjem i spremanjem. Važno je napomenuti da se preporučuje da se posuda prazna i suva postepeno zagreje, i da se tek na kraju zagrevanja, a pre samog početka kuvanja, doda mast ili ulje. Na taj način smo postigli da se sve mikro pore na površini dodatno rašire (jer se sva tela na toploti šire) a sama masnoća prodire i oblaže dubinski sve te mikro pore. Tako smo dobili jedan potpuno prirodni nelepljivi sloj za koji se neće zalepiti meso, luk ili riba.

gril tiganj

Ipak, nakon mnogo godina kuvanja i mnogo fantastičnih jela o kojima se i danas priča kakva ste domaćica i kako kod vas hrana uvek ima onaj poseban šmek koji nije lako prokljuviti, šerpa od livenog gvožđa predstavlja mnogo više od sećanja i nostalgije. Nekome će biti posebna čast i sreća da nasledi takvu šerpu koja ima emotivnu vrednost i budi najdivnija sećanja. Možda ste i vi nasledeli jednu takvu…

 

Zapratite nas na mrežama:
error
fb-share-icon
Tweet
fb-share-icon

POSETIOCI SU NAJČEŠĆE GLEDALI I OVE PROIZVODE:

9 noževa koje morate imati u svojoj kuhinji?Previous post
Najkvalitetnije posuđe – STAUBNext post

Ostavite nam komentar Cancel reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Da li nas pratite na FB?

Da li nas pratite na FB?

Pročitajte još:

  • Savršeno pečen stek – kako?
  • Suvo zrenje mesa sa vakum membranom – “ZRELO”
  • O kompaniji MIYABI
  • O Samura noževima
  • Najbolji recept za hleb
  • Liveno posuđe STAUB – Prvo korišćenje
  • Liveni Grill tiganj
  • Zdrava grickalica – Naćosi
  • Hobotnica iz STAUB Cocotta
  • Milin kuvar kao inspiracija

Tekstovi sa temom:

  • O brendovima (2)
  • Pokloni (12)
  • Press (3)
  • Recepti (16)
  • SAMURA (1)
  • Saveti i preporuke (15)
  • STAUB (1)
  • Vino (7)
  • Zdravlje (4)
  • Zwilling J.A.HENCKELS (1)

Serotonin

  • Krušedolska 13/1, Beograd
  • kontakt@serotonin.rs
  • Radno vreme: radnim danima 09-16h
  • (+381) 11 2439-132

Pratite nas na društvenim mrežama

facebooktwitterinstagrampinterestyoutube

INFORMACIJE

  • O nama
  • Uslovi saradnje
  • Privatnost i sigurnost
  • Reklamacija
  • Kontakt

MOJ NALOG

  • Porudžbine
  • Lista želja
  • Moja adresa
  • Moji podaci

POMOĆ

  • Kako da poklonim?
  • Kako da kupim?
  • Česta pitanja (FAQ)
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

DA LI NAS PRATITE?

DA LI NAS PRATITE?
© 2014 SEROTONIN Web shop by Serotonin Tim. Sva prava su zadržana.
[]
×
Ostavite nam Vaš e-mail pre ubacivanja u korpu

Please enter the valid email.

Ne hvala. Ne želim da ostavim svoj e-mail *Ovom prijavom, prihvatate da primate mailove od nas. vezane za dodatne akcije i promocije kao i kupon kodove za popust. Uvek se možete odjaviti.