Čišćenje i održavanje posuđa od livenog gvožđa

Kako očistiti i održavati posuđe od livenog gvožđa (cast iron posuđe)

Čišćenje i održavanje posuđa od livenog gvožđa je nešto na šta se malo obraća pažnja. Iščitavajući i istražujući razne tekstove na internetu, razgovarajući sa prijateljima, došli ste do saznanja da je posuđe od livenog gvožđa (cast iron) najzdravije i najekonomičnije za pripremanje hrane. Još ako je to posuđe emajlirano, kao što su to pekači i šerpe renomiranog francuskog proizvođača STAUB, onda zaista nema greške. Nabavili ste svoju prvu tučanu šerpu i odmah ste shvatili da je kuvanje u njoj jedno novo iskustvo. Takav miris i ukus ste osetili još davno kod bake jer je i ona imala neke stare šerpe još od svoje bake koje su bile „teške kao tuč“. Iako je čitava porodica uživala u fantastičnom karamelizovanom luku, ili u savršeno ispečenom komadu jagnjetine na krompiru, na Vama je sada da taj liveni pekač operete. Iako svi kažu da su ove posude nelepljive, kod vas se ipak zalepilo. Nešto više nešto manje, ali u svakom slučaju će biti posla oko pranja. Ali najvažnije od svega je da se posuda ne uništi i ne izgrebe. Dobra vest je da je sam emajl izuzetno tvrd i otporan na mehanička oštećenje ali to nije bezgranična moć. Evo par saveta kako da vaša šerpa uvek bude čista i spremna za svaku sledeću akciju bez problema:

  1. Počnite sa spoljne strane

    ukoliko vam se desilo da je paradajz sos ili karamel nekako dospeo na spolji deo posude i tu se zapekao, preporuka je da napravite pastu od sode bikarbone i vode i sa sunđerom je utrljate. Možete koristiti i onaj zeleni deo sundjera (Scotch Brite Pad), ali nikako NE SMETE koristiti čeličnu vunu. Takođe, zaboravite na struganje i grebanje nožem i sl.

2. Budite nežni sa unutrašnje strane:

unutrašnji emajl nije nešto što treba mnogo trljati i strugati. Sve ono što neće da skine zelena strana sunđera, prelite vrelom vodom, sipajte malo deterdženta za sudove ili sode bikarbone i ostavite da ogrezne preko noći. Sutra bi već trebalo da bude druga priča. Sve se odlepilo i vrlo lako se pere sa posude. Druga varijanta je da sipate vodu i sirće u razmeri 50/50 i da ostavite da provri. Tamo gde je hrana zalepljena, videćete očiglednu reakciju da se nešto događa. Kada provri, ugasite vatru, i sipajte 1-2 kašike magične (pogađate) sode bikarbone. To će napraviti dosta burnu reakciju u vidu velike pene, koja će se vrlo brzo smiriti i splasnuti. Ostavite tako da se potpuno ohladi. I nakon toga… voila…. Sve se skinulo i odvojilo od šerpe. Bez trljanja, bez struganja, bez grebanja. Čista kućna čarobna hemija.

3. Što se više koristi, sve se manje lepi hrana:

iako zvuči kao trik, zaista je tako. Posude od livenog gvožđa sa redovnim i pravilnim korišćenjem i održavanjem postaju potpuno nelepljive (non stick) sa svakim novim korišćenjem i spremanjem. Važno je napomenuti da se preporučuje da se posuda prazna i suva postepeno zagreje, i da se tek na kraju zagrevanja, a pre samog početka kuvanja, doda mast ili ulje. Na taj način smo postigli da se sve mikro pore na površini dodatno rašire (jer se sva tela na toploti šire) a sama masnoća prodire i oblaže dubinski sve te mikro pore. Tako smo dobili jedan potpuno prirodni nelepljivi sloj za koji se neće zalepiti meso, luk ili riba.

gril tiganj

Ipak, nakon mnogo godina kuvanja i mnogo fantastičnih jela o kojima se i danas priča kakva ste domaćica i kako kod vas hrana uvek ima onaj poseban šmek koji nije lako prokljuviti, šerpa od livenog gvožđa predstavlja mnogo više od sećanja i nostalgije. Nekome će biti posebna čast i sreća da nasledi takvu šerpu koja ima emotivnu vrednost i budi najdivnija sećanja. Možda ste i vi nasledeli jednu takvu…

Zapratite nas na mrežama:

One comment

Ostavite nam komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

PROČITAJTE JOŠ:

Discover more from SEROTONIN

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

[]
×
Da li želite da Vas obaveštavamo o novim ponudama, akcijama i pogodnostima? (nećemo smarati)

Ne hvala. Ne želim da ostavim svoj e-mail *Ovom prijavom, prihvatate da primate mailove od nas. vezane za dodatne akcije i promocije kao i kupon kodove za popust. Uvek se možete odjaviti.