Kompanija STAUB
Francusko tučano posuđe, najkvalitenije šerpe i pekači
Priča o STAUB tučanom posuđu počinje u francuskoj Alsace regiji. U ovom istorijski bogatom delu, gde se posebna pažnja posvećivala hrani i zanatstvu, Francis Staub je dao sebi zadatak da napravi šerpu „Jedna-za-sve“. 1974. godine je dizajnirao i proizveo prvi primerak STAUB tučanog posuđa. Rezultat toga je šerpa od livenog gvožđa, ali kompletno emajlirana, dakle, najzdravije posuđe.
Danas ovo tučano posuđe predstavlja osnovni reper za liveno emajlirano posuđe, i osnovni alat u kuhinjama najčuvenijih svetskih kuvarskih šefova, uključujući i Paul Bocusea.
Osnovna ideja i velika prednost u kuvanju u STAUB-u je pre svega ušteda i sačuvano bogatstvo ukusa, vitamina i svih hranjivih sastojaka hrane. Pre svega, ovo je postignuto odličnim karakteristikama posuđa, koje omogućavaju pre svega da se kuva na niskim i srednjim temperaturama. Nema potrebe izvor toplote pojačavati na najviše temperature. Oblaganjem šerpe unutra sa specijalnim crnim mat emajlom, dobijena je površina koja je laka za održavanje i pranje. Posebna pogodnost je razvijeni samonatapajući sistem koji je postignut sa malim okapnim šiljcima sa unutrašnje strane livenog poklopca.
Ovakvim rešenjem se omogućava samonatapanje hrane usled kondenzacije koja se stvara na poklopcu. Ne morate često da otvarate posudu i da prelivate hranu. Hrana će zbog samonatapanja biti softana. Ostavljanjem šerpe poklopljenom postignuto je to da se hrana ne hladi. Skraćuje se i vreme kuvanja. Čuvaju se i arome.
Spoljni deo posuđa je takođe emajliran. Nema potrebe za presipanjem hrane i serviranje, jer je hrana u STAUB posuđu već servirana i možete je izneti pravo iz rerne na sto. Svojim dizajnom i širokom paletom boja, predstavlja šerpu koja će se i u modernim i u klasičnim enterijerima, uklopiti. Delovaće dominantno i prestižno na stolu. Njavažnije je da će hrana na stolu dugo ostati topla.
Pored posuđa od livenog gvožđa, STAUB se može pohvaliti i keramičkim posudama koje odlikuje odsustvo termičkog šoka. To znači da je moguće posudu sa hranom koja je polupripremljena i zamrznuta, staviti direktno u rernu bez prethodnog odmrzavanja, bez bojazni od pucanja i oštećenja.
Na kraju, važno je istaći da je liveno STAUB posuđe moguće koristiti na svim izvorima toplote, uključujući i indukcionu ploču. Fantastična distribucija toplote, omogućava da hrana dugo ostane topla ili hladna (ukoliko je prethodno bila u frižideru ili zamrzivaču) kada je već servirana na stolu. Na taj način STAUB posuđe postaje nezaobilazni deo serviranja svih toplih i hladnih predjela, jela, umaka…