Šoljice za espresso – ali nisu šoljice

Koliko su nam zaista važne šoljice za espresso?

Svi mi imamo svoju omiljenu šoljicu za kafu. Malu, veliku, keramičku, porcelansku, nije važno kako izgleda. Važno je samo da se unutar omiljene šolje nalazi omiljeni napitak – kafa.

Ali, bez obzira na to šta se nama sviđa, postoje neka pravila i njih se profesionalci strogo drže. Evo i zašto:

Za espresso kafu se koriste specijalno dizajnirane porcelanske šoljice za espresso koje se zovu “Demitasse”. Kapacitet je obično od 60 – 80 ml, a služi se na tacni. Jedan detalj na koji svi kod kuće uglavnom zaborave je taj da šoljica mora da bude prethodno zagrejana, kako bi se aroma kafe bolje osetila. Toplota šoljice utiče na samu cremu. Ekstrakcijom espressa u hladnu šoljicu, kao i samim hlađenjem, espresso gubi cremu, boju i aromu, a pojačava se kiselost.

I upravo tu dolazimo do glavne prednosti sve popularnijih SORRENTO čaša za espresso. NE MORAJU DA SE GREJU. Kako?

Bilo da u kafi uživate rano ujutro, nakon ručka ili tek popodne, poseban dizajn postavlja nove standarde za uživanje u kafi sa stilom. Korišćeno je borosilikatno staklo, koje nije samo izdržljivo i nije sklono lomljenju, već je i posebno otporno na toplotu. Dok mala težina čaše osigurava ugodan osećaj u ruci, dizajn s dvostrukim zidom ima nekoliko prednosti. I hladni i topli napici duže ostaju na željenoj temperaturi. Ovo je posebno važno za one koji ipak žele da malko produže trenutak uživanja u savršenoj šoljici espressa. Znate da se kaže da je prosečni život espressa svega 20-ak sekundi. E od sada ćemo i to malo produžiti. Kafa se neće tako brzo ohladiti, a vi ćete produžiti vaš užitak.

Istovremeno, prsti su zaštićeni od opekotina, a uz espresso čaše sa dvostrukim staklenim zidom, izgledaće kao kafa lebdi. Ako tome dodamo onaj vizuelni momenat uživanja dok se sama kafa ekstrahuje, i od sada možemo pratiti formiranje slojeva samog espressa u čaši, onda je užitak zagarantovan.

Zwilling Sorrento program nudi i ostale čaše iz svog programa: čaše za nes kafu, čaše za čaj (ili domaću kafu) kao i šarmantne činijice za dezerte.

Inspirišite se i postanite šef kuhinje na domaćem terenu prateći nas na našem Instagram profilu ili na našoj Facebook strani.

Zapratite nas na mrežama:

Ostavite nam komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

PROČITAJTE JOŠ:

Discover more from SEROTONIN

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

[]
×
Da li želite da Vas obaveštavamo o novim ponudama, akcijama i pogodnostima? (nećemo smarati)

Ne hvala. Ne želim da ostavim svoj e-mail *Ovom prijavom, prihvatate da primate mailove od nas. vezane za dodatne akcije i promocije kao i kupon kodove za popust. Uvek se možete odjaviti.