Domaća sušena slanina pomoću ZRELO membrana

Ovo je recept koji ćete najviše čitati. Domaća sušena slanina pomoću ZRELO membrana.

Uz pomoć naših ZRELO membrana možete sami sušiti slaninu, ramstek, biftek, vrat, ribu, ili šta god vam padne na pamet.

Mi ćemo ovde opisati proceduru koja je manje-viša ista za sve.

Kod vašeg mesara nabavite dobar komad sirove slanine. Poželjno je da bude što pravilnijeg oblika zbog lakšeg vakumiranja.

Evo korak po korak:
  • Sirova začinjena slanina se dobro utrlja mešavinom soli i začina po želji
  • Razmera koju ja najčešče koristim je 3-5% soli u odnosu na težinu mesa (to je najvažnije da bi se sačuvala) + začini (možete dodati suve začine po vašoj želji)
  • Neko voli više aromatično a neko manje. Meni je neka osnova biber, kleka, lorber i dimljena sušena paprika. Sve to izblendam u prah, pomešam sa solju i umasiram na meso
  • Ovako usoljeno meso stavite u običnu vakum kesu, vakumirati i ostaviti 7-10 dana u frižideru.
  • Nakon toga meso se vadi iz frižidera i isprati ga hladnom vodom
  • Isprano meso nemojte brisati i sušiti, već tako vlažno ubacite u ZRELO membranu. Upravo ta vlaga će omogućiti da se membrana što bolje zalepi za samo meso i da nema one vazdušne džepove. ZRELO membrana je specijalna kesa koja dozvoljava da vlaga izađe napolje, a ništa ne može da udje. Time se mesu dozvoljava da se bezbedno suši i sazri.
  • Zrelo membranu je potrebno vakumirati. Ukoliko koristite kanalne vakumirke (najčešće su te u kućnoj upotrebi), morate prilikom vakumiranja postaviti vakum separator (onaj žuti deo koji dobijete uz membrane) u usta membrane. On služi da napravi razmak tako da vazduh može nesmetano da izađe prilikom vakumiranja.
  • Ovako pripremljena i vakumirana slanina u ZRELO membrani se ostavlja u frižideru, obavezno na rešetkastoj podlozi, da bi se omogućila cirkulacija vazduha sa svih strana.
  • U zavisnosti od veličine komada, potrebno je da stoji oko 25-30 dana. Mnogo preciznija metoda je da zapišete težinu pre stavljanja u frižider, i da onda pratite kaliranje (gubitak na težini).
  • Kada komad kalira oko 35%, vaš komad je spreman za uživanje

 

Kako je ispalo? Nemam reči da to opišem… Zaista neočekivano PREDOBRO… Pogledajte na INSTAGAM objavi

Na našem YOUTUBE kanalu možete videti i kako smo sušili na isti način buđolu

Što bi rekao Jamie Oliver: “Oh my Lord…”
Zaista morate to da probate…

 

Zapratite nas na mrežama:

Ostavite nam komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

PROČITAJTE JOŠ:

Discover more from SEROTONIN

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

[]
×
Da li želite da Vas obaveštavamo o novim ponudama, akcijama i pogodnostima? (nećemo smarati)

Ne hvala. Ne želim da ostavim svoj e-mail *Ovom prijavom, prihvatate da primate mailove od nas. vezane za dodatne akcije i promocije kao i kupon kodove za popust. Uvek se možete odjaviti.