Koje je najzdravije posuđe ?

Kakav je izbor posuđa u prodaji? Koje je najzdravije posuđe? Zašto je tučano posuđe najbolje?

Zašto odabrati liveno emajlirano posuđe?

Na ova i mnoga druga pitanja, pokušaćemo da odgovorimo u narednom tekstu. Šta to znači najkvalitetnije posuđe. Koje je to najzdravije posuđe u Srbiji i gde se može nabaviti.

Keramičko “EKO” posuđe opasnije od teflonskog

keramički tiganj

 • Jeste li se, pročitavši o štetnosti teflona, odlučili izbaciti iz kuhinje teflonsko posuđe?
 • Jeste li u potrazi za novim, zdravijim i bezopasnijim posuđem?
 • Jesu li vam možda zapeli za oko oko lepo belo posuđe s “revolucionarnim” keramičkim premazom?

Iako na njima piše da je “green”, “eco” i “healthy”, ovo posuđe je možda i opasnije od teflona.

 Zašto teflonsko posuđe ne bi trebalo biti u vašoj kuhinji

nonstick pans

Ako još niste pročitali o štetnom delovanju teflona, ukratko  ćemo navesti razloge zbog kojih biste ga trebali izbegavati:

 • Suprotno od onoga što kažu reklamne poruke, teflon ne podnosi temperature na kojima se priprema hrana.
 • Kod zagrevanja teflonskog posuđa na temperaturi 240-350°C dolazi do raspada teflona i ispuštanja otrovnih isparenja.
 • Pri ovim temperaturama oslobađaju se velike količine fluorne (fluorovodonične) kiseline, tetrafluoretilena i heksafluorpropena, kao i  sitnih nanočestica teflona.
 • Kod još većih temperatura (koje možete postići, ostavivši praznu posudu na ringli samo 3 minuta), ispuštaju se još štetniji otrovi perfluorizobuten i karbonilfluorid.
 • Tetrafluoretilen, perfluoroktanska kiselina i perfluorizobuten su kancerogene materije i deset puta su toksičnije od konvencionalnog bojnog otrova fosgena i monofluoroctene kiseline koje mogu uzrokovati smrt i u niskim koncentracijama.
 • Teflon je proizvod polimerne industrije koji je za vrijeme Drugog svetskog rata upotrebljavan u procesu proizvodnje nuklearne bombe.

PFC spojevi koji sadrže teflon su otrovni i biološki nerazgradivi pa se s vremenom nakupljaju u prirodi. PFC narušava hormonsku ravnotežu u organizmu, može uzrokovati mnoge vrste karcinoma, oštećuje imunološki sistem i sprečava normalni razvoj fetusa.

Teflon-Electric4

Pametan je izbor izbaciti teflonsko posuđe iz kuhinje.  Ali čime ga zameniti? Koje je posuđe zdravo, a koje nije? A čime tek zamijeniti tiganj za palačinke?!!

Danas u supermarketima možemo videti bele i šarene tiganje kao i setove posuđa s keramičkim neprijanjajućim slojem. Izgledaju vrlo privlačno i čine se kao zdrava alternativa teflonskom posuđu.

Na žalost, iako na njima piše da su ekološki prihvatljive i zdrave, ovo je daleko od istine.

Zašto je posuđe sa keramičkim premazom loša zamena za teflon?

Posuđe sa keramičkim neprijanjajućim premazom se pojavilo nedavno na tržištu. Njihova je izrada moguća zahvaljujući napretku tehnologije. Radi se o “revolucionarnom” premazu koji se sastoji od nanočestica keramike koje se lepe na posudu uz pomoć posebnog lepka. Prvo što zabrinjava je upotreba lepka. Pitali smo proizvođače kako se ovaj lepak ponaša pri visokim temperaturama i ogrebotinama, i koje količine toga lepka se ispušta u hranu. Odgovor nismo dobili. Ali ono što uistinu zabrinjava je upotreba nanočestica. Problem je u tome što je nanotehnologija sasvim nova grana nauke i tehnologije. Nanoproizvodi su se počeli prodavati bez sprovedenih dodatnih istraživanja i nadzora.

Naime, nije u potpunosti jasno kako nanočestice deluju na naše zdravlje i okolinu. Proizvođači nanokeramičkih posuda bi trebali odgovoriti na sledeća pitanja:

 • Koliko nanočestica se ispušta u vazduh?
 • Koliko ih hranom unesemo u organizam?
 • Kako se oni ponašaju u našem organizmu?

Na žalost, odgovora na ova pitanja nećemo uskoro dobiti jer tehnologija za merenje ispuštenih nanočestica još ne postoji!

Rezultati istraživanja o delovanju nanočestica na ljudski organizam i okolinu su zabrinjavajući. Otkriveno je da se nanočestice ponašaju na vrlo agresivan način. Izgleda da su nanočestice još opasnije i toksičnije od drugih materijala zbog njihove male veličine i povećane reaktivnosti. Nanočestice brzo ulaze u naš organizam. Male su i pokretljive, te ih zbog toga naš imunitet ne prepoznaje. Čestice veličine 70 nanometara prodiru duboko u naša pluća, čestice veličine 50 nanometara bez problema ulaze u naše ćelije, a čestice veličine 30 nanometara prelaze krvno-moždanu barijeru i ulaze u mozak.

Zvuči li Vam ovo bezopasno?

Zdrava alternativa teflonu i nanokeramičkom posuđu

Mini cocotte 3

Pitanje ostaje: čime zameniti teflonsko posuđe?

Posuđe od nerđajućeg čelika, kvalitetno emajlirano posuđe, stakleno, glineno i keramičko posuđe (ne nano!) odlično i zdravo su posuđe za pripremanje hrane.

Što se tiče pečenja palačinki i drugih ljepljivih namirnica, najbolje su rezultate pokazali tiganji od livenog gvožđa (gusa) koje ravnomerno raspoređuju toplotu i omogućava pripremu hrane bez lepljenja. Ovi tiganji se nešto duže zagravaju i relativno su teški, ali zato se vrlo lagano peru i zdravi su.

Naša preporuka je posuđe čuvenog i već uveliko dokazanog francuskog proizvođača STAUB. Posuđe se izrađuje od livenog gvožđa sa emajliranom glazurom, koje je pokazalo odličan rezultat kod svih oblika spremanja hrane.

Ovo posuđe ima dugačku tradiciju i mnogi profesionalni kuvari ga zasluženo smatraju najboljim, najzdravijim i najpouzdanijim posuđem. U prilog ovome govori i to da se ovo posuđe koristi za pripremanje hrane u gotovo svim restoranima sveta koji imaju barem jednu Micheline zvezdicu.

Zapratite nas na mrežama:

3 Comments

 1. Videla sam Staub kod Sandre sa profila Kototamo na instagramu..kupila kod vas na sajtu i oduševljena sam..konačno nešto vrhunski o za sva vremena

Ostavite nam komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

PROČITAJTE JOŠ:

Discover more from SEROTONIN

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

[]
×
Da li želite da Vas obaveštavamo o novim ponudama, akcijama i pogodnostima? (nećemo smarati)

Ne hvala. Ne želim da ostavim svoj e-mail *Ovom prijavom, prihvatate da primate mailove od nas. vezane za dodatne akcije i promocije kao i kupon kodove za popust. Uvek se možete odjaviti.