Mlevenja bibera mlinom, kao nekad. Zar vas ne podseća to na selo? Savremeni način života nam je doneo mnogo olakšavajućih okolnosti u svakodnevnom životu. Sa druge strane, upravo zbog toga nam je i oduzeo dosta tih sitnih uživanja. Ni sam kvalitet nije ostao neokrnjen. Jedan od prostih primera su i ručni mlinovi. Sećate li se kada se nekada kafa mlela u onim mesinganim graviranim mlinovima. Ili kad baka sprema hranu, obavezno je tu bio i nekakav mlin za biber. Jednostavno, sveže samleveno nema premca.
Evo još nekih ideja za šta se sve može da koristite mlin za so i biber?
Sečuanski biber
Sečuanski biber je važan začin kineske i indijske kuhinje koji se koristi za začinjavanje slanih i slatkih jela. Osim lagane ljutine i imena nema baš previše sličnosti s klasičnim biberom. Dobija se od dve vrste biljaka iz roda Zanthoxylum zbog čega ima laganu citrusnu notu koja se dobro kombinuje s gljivama i mahunarkama, ali i egzotičnim poslasticama. U narodnoj kineskoj medicini ovaj začin se vekovima koristio kao borac protiv loših bakterija, pa je posebno popularan među siromašnijim stanovništvom, koje često ne može birati poreklo i svežinu namirnica. Uz to ljuti su začini poznati i kao „čistači creva“ koja ih čiste od neželjenih nametnika. Novija istraživanja pokazala su da je ovaj začin izvrsni alat u mršavljenju i suzbijanju celulita. Probajte ga svežeg preko burgera ili steka. Sjajno se slaže i sa čokoladnim musom.
Tortilja čips
Ako ste ljubitelj umaka i soseva, sameljite krupno tortilja čips i pospite obilno preko umaka. Potpuno nova dimenzija…
Kafa
Da, zašto da ne. Ako ste se zaželeli sveže samlevene kafe zgrabite mlin za biber. Kafu možete samleti i preko kolača, čokolade…
Mešavina omiljenih začina
Svako od nas ima neku svoju omiljenu mešavinu začina i neke svoje kombinacije. Ako nemate, vreme je da se upustite u taj čarobni svet mirisa i ukusa. Spisak kombinacija je ogroman. Za roštilj možete napraviti mešavinu crnog i crvnog bibera, dehidriranog crnog luka i đumbira, i malo korijandera. Za dezert probajte kombinaciju cimeta, muskatnog oraščića i sušene nane. Igrajte se i uživajte. Začini su kao stvoreni za eksperimentisanje.
Sušene pečurke
Mlin za so i biber možete koristiti i za mlevenje sušenih pečuraka direktno na supu ili potaž. Probate sa sušenim šitake pečurkama, vrganjima, bukovačama…
Zamrznuto bobičasto voće
I za kraj smo vam ostavili nešto potpuno neočekivano. Zamrznite razno bobičasto voće. Pre serviranja sladoleda, izvadite ga iz zamrzivača i blago razlupajte na veće komade. Ubacite ih u mlin za biber i krupno sameljite direktno preko dezerta. Možete se igrati i šarati sa različitim voćem. Uživanje može da počne…
Zwilling mlinovi za so i biber, napravljeni su od izuzetno tvrde plastike. Ovo je jako važno jer neki jeftiniji plastični mlinovi neće moći da izdrže sve zahteve. Takođe postoji i opasnost da delovi te jeftine i reciklirane plastike završe i u samom jelu. Sa druge strane, metalni mlinovi često reaguju sa hranom i začinima. Javlja se rđa na samim noževima, i nisu pogodni za često menjanje začina. Takođe, Zwilling mlinovi imaju mogućnost jednostavnog podešavanja finoće mlevenja što je vrlo korisna opcija.
Zar ovo nije Pravi POKLON za nekoga ko uživa u kuhinji?