Najčešće greške kod spremanja lososa

Pokušaćemo ukratko da vam skrenemo pažnju na neke najčešće greške kod spremanja lososa, ali isto važi i za ostale vrste riba.

NEPOVAĐENE KOSTI

Prva i najčešća greška su sitne kosti koje se ne izvade pre spremanja. Čak i kada kupite filetiranog lososa, najčešće će u njemu ostati sitne kosti koje kasnije mogu da vam pokvare obrok. Za njihovo uklanjanje vam je potrebna pinceta ili mala klešta kojim ćete lagano povaditi sve kosti. Zaista nije neki problem.

ZANEMARIVANJE KOŽE

Zanemarivanje kože je takođe još jedna od čestih grešaka. Jasno je da niko ne voli kožu koja je ostala mekana i žilava prilikom spremanja. Zato je jako važno da ribu osušite pre stavljanja u tiganj. Tiganj mora biti dobro zagrejan, a najpogodnije je koristiti neki od tiganja sa nelepljivim premazom, obzirom na to da koža ima tendenciju da se zalepi. Važno je još napomenuti da riba, a naročito koža mora da bude dobro osušena ubrusom pre pečenja. Za nešto iskusnije inox tiganj takođe može dobro da odradi posao, ali je sigurno da sa non stick tiganjem nema greške. Na ovaj način ćete dobiti ukusnu i hrskavu kožu.

PREPEČENA RIBA

Savršen komad lososa koji je prepečen, je jedna od gorih stvari koju ćete jesti (pored prepečenog steka). Iako je tako, ovaj problem nije tako redak jer se često produži veme pečenja misleći da je riba nedovoljno pečena za jelo. Međutim stvar je vrlo prosta. Na zagrejan tiganj (srednje/srednje-jako) položite komad lososa sa kožom na dole. Na ovaj način, koža će postati fantastično hrskava, i držaće ceo komad da se ne raspadne. Kada se boja mesa promenila skoro do same gornje površine (oko 5-7 min), smanjite temperaturu na minimum i pažljivo okrenite komad ribe. Ovako je pecite bukvalno par sekundi. Ovo je trenutak kada se najčešće napravi greška. Ukoliko ostavite ribu suviše dugo ovako okrenutu, izgubiće svu sočnost i mekoću jer će se vlakna usled temperature stegnuti i istisnuti sav sok i masnoću.

PODGREVANJE LOSOSA

Ukoliko vam je od sinoć preostalo nešto ribe, blago vama. Imate sjajno rešen lagani obrok za danas. Ali pre nego što posegnete za podgrevanjem bilo u tiganju ili u mikrotalasnoj (o kojoj mi nemamo pozitivno mišljenje), treba da znate da losos kao i ostale ribe ne trpe podgrevanje. Mnogo bolje rešenje je da je izvadite iz frižidera i ostavite ribu na sobnoj temperaturi da se malo opusti i temperira. Nakon toga je idealan dodatak salatama i sendvičima.

PREBRZO SERVIRANJE

Kao i kod ostalih komada mesa, tako je i ribu važno ostaviti par minuta da odstoji nakon pečenje, da bi se sva mišićna vlakna opustila a sok rasporedio duž čitavog komada. U suprotnom, prvim presecanje komada doći će do izlivanja tečnosti, a komad će postati suv i tvrd.

Zapratite nas na mrežama:

3 Comments

    • Poštovana Magdalena,

      za filetiranje ribe najvažnije je da je nož savršeno oštar.
      Postoje posebni noževi za filetiranje i njihova glavna karakteristika je da su dosta elastičniji od klasičnih noževa, ali kao što sam već napomenuo, mnogo je bitnija oštrina samog noža.

Ostavite nam komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

PROČITAJTE JOŠ:

Discover more from SEROTONIN

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

[]
×
Da li želite da Vas obaveštavamo o novim ponudama, akcijama i pogodnostima? (nećemo smarati)

Ne hvala. Ne želim da ostavim svoj e-mail *Ovom prijavom, prihvatate da primate mailove od nas. vezane za dodatne akcije i promocije kao i kupon kodove za popust. Uvek se možete odjaviti.