Dry age – suvo zrenje mesa

Dry age – suvo zrenje mesa je sve popularnije, ali i sve dostupnije.

Dry aging mesa je proces koji se odnosi na starenje mesa na suvom mestu u frižideru. Obično tokom perioda od najmanje 14 dana, dok neki procesi dry aginga traju i do mesec dana ili više. Tokom procesa suvog zrenja mesa, meso se stavlja u frižider na rešetkastu policu. Ovo je važno jer se omogućava cirkulacija vazduha kao i odvajanje vode. Na taj način se vremenom formiraju bakterije koje pomažu u obradi mesa. Kako meso stari, dolazi do prirodne dehidracije, što rezultuje gubitkom težine i pojačavanjem ukusa.

Dry aging mesa je proces koji zahteva vreme i pažnju, a rezultat je meso sa jačim i slađim ukusom te mekšom i nežnijom teksturom. Međutim, treba imati na umu da dry aging mesa predstavlja veći rizik za kontaminaciju bakterijama, pa je važno da se pridržavate pravilne higijene i da se meso pravilno skladišti tokom procesa dry aginga.

Upravo zbog toga, ZRELO membrane su savršene za suvo zrenje mesa u kućnim uslovima. Zašto biste kupovali već stareno meso, i plaćali višestruko skuplje, kada možete sami da to odradite kod kuće bez ikakvog rizika od kontaminacije mesa. ZRELO membrane vam pružaju da sami pravite dry age stekove, da pravite komade za meze po vašoj jedinstvenoj recepturi, da sušite ribu, sirovu slaninu, pečenicu, vrat, itd… O načinu korišćenja ZRELO membrna možete pročitati ovde.

Šta se ustvari događa tokom dry aging procesa?

Dry aging je proces koji se koristi za obradu mesa s ciljem poboljšanja njegovog ukusa i teksture. Postoje mnogi benefiti dry aging mesa u ZRELO memebranama. Pre svega:

  1. Poboljšanje ukusa: Dry aging mesa može poboljšati njegov ukus tako što će omogućiti proteolitičkim enzimima da razlažu tkivo. Ovo doprinosi jačem i slađem ukusu.
  2. Poboljšanje teksture: Dry aging takođe može poboljšati teksturu mesa, čineći ga mekšim i nežnijim.
  3. Smanjenje težine: Tokom procesa dry aginga, meso gubi težinu zbog gubitka vode. To može biti korisno jer takvo meso može duže da se čuva.
  4. Povećanje cene: Dry aging mesa je proces koji zahteva vreme i pažnju, pa se često prodaje po većoj ceni nego meso koje nije prošlo kroz taj proces. Upravo je ovo razlog zašto su ZRELO membrane sve popularnije među kućnim korisnicima. Sve je više i restorana koji su uvideli da su dry age komore zaista veliki trošak ukoliko dry age stekovi nisu svakodnevno na meniju kao primarna ponuda restorana.
  5. Cena: ZRELO membrane praktično nemaju nikakav dodatni trošak. Za razliku od komora za zrenje mesa, koje troše struju, zauzimaju prostor i nisu baš tako mala investicija čak ni za restoran koji ima veliki promet, ZRELO membrane osim svoje niske cene nemaju nikakav dodatni trošak.
  6. Otpad od trimovanja: meso koje je sazrelo u ZRELO membranama ima mnogo tanju koru koja se formirala i koja se trimuje nakon završenog procesa zrenja. Ovo praktično znači da od komada mesa na kraju samog procesa, imate više mesa za konzumaciju a manje otpada i kaliranja od mesa iz komora.

Naravno, priprema stekova je nezamisliva bez tučanog tiganja. Ovde pročitajte kako i zašto.

Inspirišite se i postanite šef kuhinje na domaćem terenu prateći nas na našem instagram profilu.

Zapratite nas na mrežama:

Ostavite nam komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

PROČITAJTE JOŠ:

Discover more from SEROTONIN

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

[]
×
Da li želite da Vas obaveštavamo o novim ponudama, akcijama i pogodnostima? (nećemo smarati)

Ne hvala. Ne želim da ostavim svoj e-mail *Ovom prijavom, prihvatate da primate mailove od nas. vezane za dodatne akcije i promocije kao i kupon kodove za popust. Uvek se možete odjaviti.