Savršeno pečen stek – kako?

Bez puno mudrovanja, evo u par koraka kako da dobijete savršeno pečen stek:

Priprema

1. Stekove izvadite iz frižidera oko 1-2 sata pre samog pečenja.

Stekovi moraju biti sobne temperature, jer će u suprotnom biti preveliki temperaturni šok, što vodi ka tome da se vlakna mesa stegnu i zgrče, a stekovi budu tvrdi i žilavi nakon pečenja. Ovo važi kako za odležale stekove u ZRELO membranama, tako i za sveže odreske.

2. Stekove pecite isključivo u tučanom tiganju ili na klasičnom roštilju.

Zašto? Pa jednostavno, tučani tiganji razvijaju dosta više temperature od ostalih tiganja, a to je jako važno jer se površina steka odmah zatvara i sva sočnost ostaje tamo gde treba, unutar samog steka. U suprotnom, ukoliko temperatura nije zaista visoka, dolazi do laganog i sporog pečenja što vodi ka tome da se stek isuši i na kraju ostane žilav i tvrd komad mesa. Temperatura na roštilju je još viša, pa važi ista priča. Ali oprezno da ga ne prepečete.

3. Ne sipajte ulje u tiganj već nauljite sam stek.

Ovo je važno jer tako neće doći do pregrevanja i pregorevanja ulja koje je u tiganju a ne pokriva ga stek. Samim tim, manje će da dimi.

4. Generalne preporuke  za pečenje nema

Istina, ali treba imati u vidu da je kod mesa nakon suvog zrenja bolje ići na manje pečene varijante jer ćete u suprotnom dobiti dosta tvrde komade. Najčešće je to RARE ili MEDIUM RARE, ali ćete vremenom pronaći idealnu meru za vas.

5. Na kraju pečenja

Savetujemo vam da ubacite u tiganj komad putera (čistog ili aromatičnog), malo timijana i par nagnječenih čenova belog luka. Kada se puter otopi i razvije aromu začina i luka, prelivatje stek. Puter ima svojstvo da dodatno omekšava meso, a ako to uradite na samom kraju pečenja, kada su vlakna već opuštena, puter će lako završiti unutar samog steka. Takođe, dodatni komad putera ostavljen da se rastopi na tek pečenom steku je više nego odlična ideja.

6. Za kraj najvažniji savet

pre sečenja i serviranja OBAVEZNO ostaviti stek 15-ak minuta da se stek “odmori”. Ukoliko odmah servirate i isečete stek, sav sok koji je na kraju pečenja koncentrisan u samom centru komada gde je najhladnija zona, će istog trenutka iscureti. Ostaće prilično suv, tvrd i žilav komad mesa. A to verovatno ne želite. Zbog toga je jako važno da ostavite stek da se odmori, i da se svi sokovi lagano vrate sve do samih ivica mesa. E upravo je to razlog zašto u restoranima dobijate topao a ne vreo stek. Uživajte…

7. Kao dodatni savet, prilikom sečenja stekova koristite savršeno oštre noževe koji mogu u jednom prolazu da iseku komad, bez pritiskanja i ceđenja mesa. Takođe, za jelo koristite posebne noževe za stek, a ne standardne noževe iz escajga.

Zapratite nas na mrežama:

Ostavite nam komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

PROČITAJTE JOŠ:

Discover more from SEROTONIN

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

[]
×
Da li želite da Vas obaveštavamo o novim ponudama, akcijama i pogodnostima? (nećemo smarati)

Ne hvala. Ne želim da ostavim svoj e-mail *Ovom prijavom, prihvatate da primate mailove od nas. vezane za dodatne akcije i promocije kao i kupon kodove za popust. Uvek se možete odjaviti.