SEROTONINSEROTONIN
SEROTONINSEROTONIN
SEROTONINSEROTONIN
SEROTONINSEROTONIN

  • KATEGORIJE
  • Zwilling
  • Miyabi
  • Staub
  • Samura
  • Vacu Vin
  • Akcija
  • Blog i inspiracija

Savršeno pečen stek – kako?

Serotonin дец 4, 2020 Recepti 0 Comment

Bez puno mudrovanja, evo u par koraka kako da pripremite stek:

1. Stekove izvadite iz frižidera oko 1-2 sata pre samog pečenja. Stekovi moraju biti sobne temperature, jer će u suprotnom biti preveliki temperaturni šok, što vodi ka tome da se vlakna mesa stegnu i zgrče, a stekovi budu tvrdi i žilavi nakon pečenja.

2. Stekove pecite isključivo u tučanom tiganju ili na klasičnom roštilju. Zašto? Pa jednostavno, tučani tiganji razvijaju dosta više temperature od ostalih tiganja, a to je jako važno jer se površina steka odmah zatvara i sva sočnost ostaje tamo gde treba, unutar samog steka. U suprotnom, ukoliko temperatura nije zaista visoka, dolazi do laganog i sporog pečenja što vodi ka tome da se stek isuši i na kraju ostane žilav i tvrd komad mesa. Temperatura na roštilju je još viša, pa važi ista priča. Ali oprezno da ga ne prepečete.

3. Ne sipajte ulje u tiganj već nauljite sam stek. Ovo je važno jer tako neće doći do pregrevanja i pregorevanja ulja koje je u tiganju a ne pokriva ga stek. Samim tim, manje će da dimi.

4. Generalne preporuke  za pečenje nema, ali treba imati u vidu da je kod mesa nakon suvog zrenja bolje ići na manje pečene varijante jer ćete u suprotnom dobiti dosta tvrde komade. Najčešće je to RARE ili MEDIUM RARE, ali ćete vremenom pronaći idealnu meru za vas.

5. Na kraju pečenja, savetujemo vam da ubacite u tiganj komad putera (čistog ili aromatičnog), malo timijana i par nagnječenih čenova belog luka. Kada se puter otopi i razvije aromu začina i luka, prelivatje stek. Puter ima svojstvo da dodatno omekšava meso, a ako to uradite na samom kraju pečenja, kada su vlakna već opuštena, puter će lako završiti unutar samog steka. Takođe, dodatni komad putera ostavljen da se rastopi na tek pečenom steku je više nego odlična ideja.

6. Za kraj najvažniji savet, pre sečenja i serviranja OBAVEZNO ostaviti stek 15-ak minuta da se stek “odmori”. Ukoliko odmah servirate i isečete stek, sav sok koji je na kraju pečenja koncentrisan u samom centru komada gde je najhladnija zona, će istog trenutka iscureti. Ostaće prilično suv, tvrd i žilav komad mesa. A to verovatno ne želite. Zbog toga je jako važno da ostavite stek da se odmori, i da se svi sokovi lagano vrate sve do samih ivica mesa. E upravo je to razlog zašto u restoranima dobijate topao a ne vreo stek. Uživajte…

Please follow and like us:
error
fb-share-icon
Tweet
fb-share-icon

POSETIOCI SU NAJČEŠĆE GLEDALI I OVE PROIZVODE:

Suvo zrenje mesa sa vakum membranom – “ZRELO”Previous post

Ostavite nam komentar Cancel reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Da li nas pratite na FB?

Da li nas pratite na FB?

Pročitajte još:

  • Savršeno pečen stek – kako?
  • Suvo zrenje mesa sa vakum membranom – “ZRELO”
  • O kompaniji MIYABI
  • O Samura noževima
  • Najbolji recept za hleb
  • Liveno posuđe STAUB – Prvo korišćenje
  • Liveni Grill tiganj
  • Zdrava grickalica – Naćosi
  • Hobotnica iz STAUB Cocotta
  • Milin kuvar kao inspiracija

Tekstovi sa temom:

  • O brendovima (2)
  • Pokloni (12)
  • Press (3)
  • Recepti (16)
  • SAMURA (1)
  • Saveti i preporuke (15)
  • STAUB (1)
  • Vino (7)
  • Zdravlje (4)
  • Zwilling J.A.HENCKELS (1)

Serotonin

  • Krušedolska 13/1, Beograd
  • kontakt@serotonin.rs
  • Radno vreme: radnim danima 09-16h
  • (+381) 11 2439-132

Pratite nas na društvenim mrežama

facebooktwitterinstagrampinterestyoutube

INFORMACIJE

  • O nama
  • Uslovi saradnje
  • Privatnost i sigurnost
  • Reklamacija
  • Kontakt

MOJ NALOG

  • Porudžbine
  • Lista želja
  • Moja adresa
  • Moji podaci

POMOĆ

  • Kako da poklonim?
  • Kako da kupim?
  • Česta pitanja (FAQ)
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

DA LI NAS PRATITE?

DA LI NAS PRATITE?
© 2014 SEROTONIN Web shop by Serotonin Tim. Sva prava su zadržana.
[]
×
Ostavite nam Vaš e-mail pre ubacivanja u korpu

Please enter the valid email.

Ne hvala. Ne želim da ostavim svoj e-mail *Ovom prijavom, prihvatate da primate mailove od nas. vezane za dodatne akcije i promocije kao i kupon kodove za popust. Uvek se možete odjaviti.