Blok noževa – elegantno i sigurno čuvanje noževa

Blok noževa – elegantno i sigurno čuvanje vaše vredne kolekcije noževa, ali i održavanje noževa…

Želite kolekciju, ceo set noževa, na jednom mestu, ali onako potpuno: sve potrebne noževe skockane? Pavo rešenje je da kupite kompletan blok noževa koji je napakovan prema vašim potrebama. Ako već imate kolekciju, a ne znate gde i kako da je čuvate, onda je rešenje samo prazan blok koji će ih udomiti. Bilo kako bilo, ovaj tekst je bitno da pročitate, a a našu trenutnu ponudu blokova možete pogledati ovde.

Dugo ste formirali vašu kolekciju noževa po kojoj vas prepoznaju kao ozbiljnog domaćina koji drži do kvaliteta. Sada je najvažnije da znate i kako da ih čuvate i održavate. Kuhinjski noževi su svakako jedan od najvažnijih alata u kuhinji, a pravilno čuvanje noževa može produžiti njihov životni vek i pomoći u održavanju oštrine oštrica. Blok noževa je svakako jedan od najpopularnijih načina čuvanja kuhinjskih noževa. U ovom tekstu ćemo istražiti prednosti bloka za čuvanje noževa u odnosu na ostale načine, ali ćemo vam dati i neke dodatne savete na šta da obratite pažnju prilikom odlaganja noževa kao i savete za održavanje noževa.

Prednosti drvenog bloka za noževe:

  1. Zaštita oštrice: Blok noževa je napravljen tako da štiti vaše noževe. Drveni blokovi su jedni od najboljih opcija jer nude zaštitu oštrice noža bolje od drugih materijala. Noževi se drže uspravno u predviđenim prorezima, a oštrice ne dolaze u kontakt jedna s drugom. Ovo pomaže u očuvanju oštrice noževa i sprečava njihovo tupljenje.
  2. Estetika: Blok noževa zaista uvek izgleda estetski privlačno i može dodati toplinu i prirodnu eleganciju u vašu kuhinju. Drvo je prirodni materijal koji je izdržljiv i može trajati godinama, što ga čini idealnim za dugotrajno korištenje.
  3. Organizacija: Drveni blok noževa omogućava organizaciju vaših noževa na jednom mestu. Useci u bloku su obično različite veličine, što znači da možete organizovati noževe prema veličini i obliku.
  4. Pristupačnost: Kada su noževi u drvenom bloku, uvijek su vam pri ruci. Ne morate ih tražiti po fijokama ili kuhinjskim elementima, što vam štedi vreme i čini kuhinju organizovanom i optimizovanom za rad.

Evo i nekoliko saveta za čuvanje kuhinjskih noževa u drvenom bloku:

  1. Pravilno održavajte drveni blok: Blok noževa bi trebao biti čist i suv pre nego što u njega stavite noževe. Preporučuje se redovno održavanje bloka upotrebom biljnog ulja, poput mineralnog ulja ili lanenog ulja, kako bi se drvo zaštitilo od pucanja i sprečio razvoj bakterija.
  2. Bakterije: Drveni blokovi za noževe mogu biti idealna okolina za razvoj bakterija, posebno ako se ne održavaju redovno. Bakterije se mogu nakupiti u porama drveta i uzrokovati neugodan miris i potencijalnu opasnost za zdravlje, pa je važno da vaš blok noževa bude redovno čišćen i održavan.
  3. Pripazite na oštrice: Pre nego što stavite nož u blok, proverite da li je oštrica dobro očišćena i suva. Oštrice noževa ne bi trebale biti u kontaktu jedna s drugom, tako da se noževi ne dodiruju između sebe. Kada koristite blok noževa, obavezno koristite jedan prorez za jedan nož.
  4. Držite noževe odvojeno: Ako imate više noževa, važno je držati ih odvojeno kako bi se spriječilo oštećenje ili ogrebotine oštrica. Drveni blokovi često dolaze sa prorezima koji su oblikovani prema veličini i obliku noža, pa ih možete staviti u odgovarajući usek.
  5. Ne stavljajte noževe u mašinu za sudove: Kuhinjski noževi nisu prikladni za pranje u mašini za sudove, jer se mogu oštetiti ili izgubiti oštrinu. Ručno pranje noževa i brisanje suvom krpom je najbolje rešenje. Takođe, ni blok noževa ne perite u mašini za sudove.
  6. Ne stavljajte noževe u fijoke: Kada noževe čuvate u fijoci, oštrice se mogu oštetiti od ostalih predmeta koji se nalaze tu. Stoga je bolje držati noževe u drvenom bloku ili na magnetnoj traci za noževe.

Više o samom čuvanju, održavanju i oštrenju noževa možete pročitati ovde.

Inspirišite se i postanite šef kuhinje na domaćem terenu prateći nas na našem Instagram profilu ili na našoj Facebook strani.

Zapratite nas na mrežama:

Ostavite nam komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

PROČITAJTE JOŠ:

Discover more from SEROTONIN

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

[]
×
Da li želite da Vas obaveštavamo o novim ponudama, akcijama i pogodnostima? (nećemo smarati)

Ne hvala. Ne želim da ostavim svoj e-mail *Ovom prijavom, prihvatate da primate mailove od nas. vezane za dodatne akcije i promocije kao i kupon kodove za popust. Uvek se možete odjaviti.