Tel: +381/11/2439-132

Mob: 063/7373-883

kontakt@serotonin.rs

  • Omiljeno
  • Moj nalog
SEROTONINSEROTONIN

0 рсд
  • KATEGORIJE
    • Tučano / Liveno posuđe
      • Cocotte
      • Tiganji
      • Pekači
      • Šerpe
      • Ostalo
    • Inox posuđe
      • Tiganji
      • Ekspres lonci
      • Setovi posuđa
      • Ostalo
    • Noževi
      • Zwilling noževi
      • Miyabi noževi
      • Samura noževi
      • Kuhinjski noževi
      • Namenski noževi
      • Oštrači
      • Čuvanje noževa
      • Blokovi i držači noževa
    • Vinski program
      • Aeratori i dekanteri
      • Otvarači
      • Vakumiranje i čuvanje
      • Rashladni program
      • Bokali
      • Poklon setovi
      • Ostalo
    • Pribor za kuhinju
      • Keramičko posuđe
      • Zwilling čaše
      • Kuhinjske alatkice
      • Kuhinjske daske
      • Mlinovi i avani
      • Makaze
      • Serviranje hrane
      • Čuvanje hrane
      • Ostalo
    • Escajg i pribor
    • Kuhinjski aparati
      • Food Saver
      • Hurom
      • Breville
    • ZRELO Membrane
  • Zwilling
    • Zwilling J.A.HENCKELS – najbolji noževi
  • Miyabi
    • O kompaniji MIYABI
  • Staub
    • Kompanija STAUB
  • Samura
    • O Samura noževima
    • Noževi
    • Oštrači
  • ZRELO
    • Suvo zrenje mesa sa vakum membranom – “ZRELO”
  • Food Saver
  • Hurom
  • Breville
  • Akcija
  • Inspiracija
    • Saveti i preporuke
    • Recepti
    • Pokloni
    • Vino
    • Zdravlje
    • O brendovima
      • Zwilling J.A.HENCKELS
      • STAUB
      • SAMURA

9 noževa koje morate imati u svojoj kuhinji?

Serotonin apr 26, 2019 Saveti i preporuke 1 Comment

Bilo da je reč o profesionalnom kuvaru ili početniku, restoranskoj kuhinji ili kućnoj, ovih 9 vrsta noževa apsolutno morate imati u svom arsenalu. Ukoliko do sada niste bili sasvim načisto koji nož služi za šta, nakon ovog teksta nećete više imati nedoumica.

NOŽ ZA HLEB

Verovatno ste nož za hleb videli mnogo puta i pitali se koja je njegova prednost i zašto je važan. Iako se ne koristi tako često kao ostali noževi, bez njega bi bilo skoro nemoguće iseći hrskavi hleb a da se ne uništi unutrašnja vazdušastost. Duže sečivo vam omogućava da bez velikog “testerisanja” presečete hleb bez pritiskanja i kidanja. Ovakvi nazubljeni noževi su idealni i za sečenje paradajza, nektarina, citrusa, itd.

SANTOKU NOŽ

Kao što verovatno predpostavljate, Santoku nož potiče iz Japana, zemlje koja je poznata po izuzetnim sečivima i njihovim specifičnim namenama. Sama reč SANTOKU, znači “tri namene” što je pravo ime za ovaj višenamenski nož. Za razliko od klasičnog chef noža, Santoku ima zakrivljen vrh bez špica, nalik satari, dok mu je oštrica skoro ravna. Santoku noževi najčešće imaju i mala udubljenja na sečivu čime je omogućeno da se hrana lepi za nož. Kao i klasičan chef nož, Santoku nož se u Japanu koristi za najširi spektar poslova. Zbog načina rada sa Santoku nožem, i njegovim smanjenim kontaktom sa podlogom, oni ostaju duže oštri od evropskog chef noža.

CHEF NOŽ

Kad god neko pomene kuvarski ili kuhinjski nož, najverovatnije je da misli na Chef nož, klasičan evropski model. Najčešća dužina sečiva je oko 200mm, mada ih ima i od 160mm kao i od 260mm. To je sigurno nož koji se najviše koristi u kuhinji. Za sečenje, seckanje, sitnjenje, itd. Upravo to je razlog što Chef nož mora stalno da bude savršeno oštar.

Miyabi chef nož danaskus

SATARA

Iako ćete često videti ljude koji sa nožem pokušavaju da preseku kosku, sigurno je da to nije posao za nož. Čak ni za one varijante “ova je mala” i “valjda neće ništa da se desi”. Hoće! To je sigurno. Oštrica noža nije predviđena da seče koske, razbija smrznutu hranu, lomi tvrde stvari, ili čak otvara konzerve. Za sve te poslove (naravno, osim konzervi), se koristi upravo Satara. Ima najčešće pravougaoni oblik, dosta veću težinu od noža i izuzetno tvrdu i otpornu oštricu sa nešto tupljim uglom. Zbog svega toga, lako će slomiti ili preseći kost bez oštećenja same oštrice.

PARING (POMOĆNI) NOŽ

Paring nož je onaj mali, savršeno oštar nož koji ćete prvo dohvatiti kada treba da oljuštite luk, isečete deci jabuku ili naseckate đumbir. Zbog svoje male dužine (najčešće su oko 10 cm), izuzetno je manipulativan i precizan. Jako je važno da ga ne zaboravite kada oštrite noževe.

Miyabi nož paring

SLICER NOŽ

Nešto duži i uži od chef noža, Slicer je obavezan za sečenje gotove hrane, bilo da je u pitanju pečeno meso, rolat, salama, itd. Zahvaljujući svom užem sečivu, hrana se neće lepiti za nož i svaki komad će biti savršeno ravan i precizan. Za sečenje pečenog mesa, nerazdvojiv partner mu je svakako i viljuška za meso. Dakle, na sledećoj žurki, secite komade sa stilom bez bojazni od raspadanja.

Miyabi Slicer nož

NOŽ ZA FILETIRANJE

Ovaj dugački, tanki i izuzetno elastični nož se najčešće koristi za filetiranje ribe. Zahvaljujući svom oštrom i tankom vrhu, lako odvaja kosti i precizno seče delikatno meso ribe. Takođe ga možete koristiti i za neko lakše odvajanje kostiju drugih vrsta mesa, kao i za ljušćenje i čišćenje citrusa. I sami ćete se iznenaditi koliko često ćete koristiti nož za filetiranje.

Zwilling Nož za Filetiranje

KUHINJSKE MAKAZE

Iako su u pitanju makaze, a ne nož kao što piše u naslovu, mnogi kuvari bi bili zapanjeni da ih nema u kuhinji. Ono gde vam makaze mogu pomoći, verovatno niste ni slutili. Otvoriti pile je daleko lakše sa makazama nego sa nožem. Seckanje svežih začina, sečenje pečene piletine tako da hrskava koža ostane na svom mestu. Kada budete jednom probali da pitu, gibanicu ili picu sečete makazava, verujemo da se nećete vratiti na nož. Pored svih ovih prednosti, Zwilling makaze imaju i deo za otvaranja flaša, šrafciger sa kojim je moguće dotegnuti razne stvari u kuhinji, pomoć pri otvaranju tegli, itd. Sečivo je poželjno da bude fino nazubljeno a ne ravno, da bi se sprečilo proklizavanje.

OŠTRAČ NOŽEVA

Definitivno nije ni nož niti bilo kakvo sečivo, ali je svakako stvar koju apsolutno morate imati u kuhinji. Svi ovi noževi koje smo naveli, neće imati nikakvog smisla ni koristi ako su tupi. Pored ovoga, jako je važno da se kaže da su tupi noževi izazvali najveći broj povreda u kuhinji. Oštrača ima puno, i svakako ćete odabrati neki u skladu sa vašim potrebama i veštinama. Ukoliko ste početnik ili nemate baš puno iskustva sa oštrenjem noževa, možete uzeti neki od onih oštrača kroz koji se nož samo provlači ravnomerno sa umerenim pritiskom. Za one vičnije, kamen je svakako nezaobilazan. Jedan kamen za oštrenje a jedan za poliranje sečiva. Pored oštrača, komad koji svakako morate redovno da koristite (a mnogi često misle da je to oštrač) je masat. To je ona čelična šipka koja se najčećše dobija kada kupite blok noževa. Ona u stvari ne oštri već održava naoštrene noževe, čuva ugao, i odlaže sam proces oštrenja. Pri kupovini masata, trebalo bi da znate koje je tvrdoće vaš nož, jer sam masat mora da bude tvrđi od noža da bi imalo smisla njegovo korišćenje. Ukoliko Vam sve ovo zvuči suviše komplikovano, Zwilling je izbacio novi model oštrača koji će Vam maksimalno olakšati proces oštrenja i održavanja naoštrenosti. Ovo je V-Edge oštrač i zaista od ovoga ne može lakše…

Zapratite nas na mrežama:
error
fb-share-icon
Tweet
fb-share-icon
Koji je nož najbolji?Prethodni članak
Čišćenje i održavanje posuđa od livenog gvožđaSledeći članak

Leave your comment Odustani od odgovora

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

One comment on “9 noževa koje morate imati u svojoj kuhinji?”

  1. Pingback:Koji je nož najbolji? - SEROTONIN

Pročitajte još:

  • Aparat za vakumiranje hrane
  • Domaća Proja sa sirom
  • Da li ste čuli za HUROM Slow Juicer sokovnike?
  • Jagnjetina u rerni, mekana kao duša
  • Savršeno pečen stek – kako?
  • Suvo zrenje mesa sa vakum membranom – “ZRELO”
  • O kompaniji MIYABI
  • O Samura noževima
  • Najbolji recept za hleb
  • Liveno posuđe STAUB – Prvo korišćenje

Tekstovi sa temom:

  • O brendovima (4)
  • Pokloni (12)
  • Press (3)
  • Recepti (15)
  • Saveti i preporuke (17)
  • STAUB (1)
  • Vino (7)
  • Zdravlje (6)
  • Zwilling J.A.HENCKELS (1)

Serotonin

  • Krušedolska 13/1, Beograd
  • kontakt@serotonin.rs
  • Radno vreme: radnim danima 09-16h
  • (+381) 11 2439-132

Pratite nas na društvenim mrežama

facebooktwitterinstagrampinterestyoutube

INFORMACIJE

  • O nama
  • Uslovi saradnje
  • Privatnost i sigurnost
  • Reklamacija
  • Kontakt

MOJ NALOG

  • Porudžbine
  • Lista želja
  • Moja adresa
  • Moji podaci

POMOĆ

  • Kako da poklonim?
  • Kako da kupim?
  • Česta pitanja (FAQ)
© 2014 SEROTONIN Web shop by Serotonin Tim. Sva prava su zadržana.

[]
×
Ostavite nam Vaš e-mail pre ubacivanja u korpu

Please enter the valid email.

Ne hvala. Ne želim da ostavim svoj e-mail *Ovom prijavom, prihvatate da primate mailove od nas. vezane za dodatne akcije i promocije kao i kupon kodove za popust. Uvek se možete odjaviti.