Kuhinjski nož – od njega sve počinje

Kuhinjski nož – od njega sve počinje

Kuhinjski nož je početni i nezaobilazni deo svake kuhinje i svakog domaćina. Često nas pitaju koji nož da kupe? Treba im jedan univerzalni kuhinjski nož, pa koji da odaberu?

To je naravno teško izvodljivo kao i za ostale “univerzalne stvari”. Da bi nešto bilo univerzalno, mora da ima mnogo kompromisa. A kada je kuvanje u pitanju, tu ne može biti kompromisa. Ali da pokušamo da vam pomognemo da odaberete nekoliko važnih noževa koje ćete sigurno koristiti:

Bilo da je reč o profesionalnom kuvaru ili početniku, restoranskoj kuhinji ili kućnoj, ovih 9 vrsta kuhinjskih noževa apsolutno morate imati u svom arsenalu. Ukoliko do sada niste bili sasvim načisto koji nož služi za šta, nakon ovog teksta nećete više imati nedoumica.

NOŽ ZA HLEB

Verovatno ste nož za hleb videli mnogo puta i pitali se koja je njegova prednost i zašto je važan. Iako se ne koristi tako često kao ostali noževi, bez njega bi bilo skoro nemoguće iseći hrskavi hleb a da se ne uništi unutrašnja vazdušastost. Duže sečivo vam omogućava da bez velikog “testerisanja” presečete hleb bez pritiskanja i kidanja. Ovakvi nazubljeni noževi su idealni i za sečenje paradajza, nektarina, citrusa, itd.

SANTOKU NOŽ

Kao što verovatno predpostavljate, Santoku nož potiče iz Japana, zemlje koja je poznata po izuzetnim sečivima i njihovim specifičnim namenama. Sama reč SANTOKU, znači “tri namene” što je pravo ime za ovaj višenamenski nož. Za razliko od klasičnog chef noža, Santoku ima zakrivljen vrh bez špica, nalik satari, dok mu je oštrica skoro ravna. Santoku noževi najčešće imaju i mala udubljenja na sečivu čime je omogućeno da se hrana lepi za nož. Kao i klasičan chef nož, Santoku nož se u Japanu koristi za najširi spektar poslova. Zbog načina rada sa Santoku nožem, i njegovim smanjenim kontaktom sa podlogom, oni ostaju duže oštri od evropskog chef noža.

CHEF NOŽ

Kad god neko pomene kuvarski ili kuhinjski nož, najverovatnije je da misli na Chef nož, klasičan evropski model. Najčešća dužina sečiva je oko 200mm, mada ih ima i od 160mm kao i od 260mm. To je sigurno nož koji se najviše koristi u kuhinji. Za sečenje, seckanje, sitnjenje, itd. Upravo to je razlog što Chef nož mora stalno da bude savršeno oštar.

Miyabi chef nož danaskus

SATARA

Iako ćete često videti ljude koji sa nožem pokušavaju da preseku kosku, sigurno je da to nije posao za nož. Čak ni za one varijante “ova je mala” i “valjda neće ništa da se desi”. Hoće! To je sigurno. Oštrica noža nije predviđena da seče koske, razbija smrznutu hranu, lomi tvrde stvari, ili čak otvara konzerve. Za sve te poslove (naravno, osim konzervi), se koristi upravo Satara. Ima najčešće pravougaoni oblik, dosta veću težinu od noža i izuzetno tvrdu i otpornu oštricu sa nešto tupljim uglom. Zbog svega toga, lako će slomiti ili preseći kost bez oštećenja same oštrice.

PARING (POMOĆNI) NOŽ

Paring nož je onaj mali, savršeno oštar nož koji ćete prvo dohvatiti kada treba da oljuštite luk, isečete deci jabuku ili naseckate đumbir. Zbog svoje male dužine (najčešće su oko 10 cm), izuzetno je manipulativan i precizan. Jako je važno da ga ne zaboravite kada oštrite noževe.

Miyabi nož paring

SLICER NOŽ

Nešto duži i uži od chef noža, Slicer je obavezan za sečenje gotove hrane, bilo da je u pitanju pečeno meso, rolat, salama, itd. Zahvaljujući svom užem sečivu, hrana se neće lepiti za nož i svaki komad će biti savršeno ravan i precizan. Za sečenje pečenog mesa, nerazdvojiv partner mu je svakako i viljuška za meso. Dakle, na sledećoj žurki, secite komade sa stilom bez bojazni od raspadanja.

Miyabi Slicer nož

NOŽ ZA FILETIRANJE

Ovaj dugački, tanki i izuzetno elastični nož se najčešće koristi za filetiranje ribe. Zahvaljujući svom oštrom i tankom vrhu, lako odvaja kosti i precizno seče delikatno meso ribe. Takođe ga možete koristiti i za neko lakše odvajanje kostiju drugih vrsta mesa, kao i za ljušćenje i čišćenje citrusa. I sami ćete se iznenaditi koliko često ćete koristiti nož za filetiranje.

Zwilling Nož za Filetiranje

KUHINJSKE MAKAZE

Iako su u pitanju makaze, a ne nož kao što piše u naslovu, mnogi kuvari bi bili zapanjeni da ih nema u kuhinji. Ono gde vam makaze mogu pomoći, verovatno niste ni slutili. Otvoriti pile je daleko lakše sa makazama nego sa nožem. Seckanje svežih začina, sečenje pečene piletine tako da hrskava koža ostane na svom mestu. Kada budete jednom probali da pitu, gibanicu ili picu sečete makazava, verujemo da se nećete vratiti na nož. Pored svih ovih prednosti, Zwilling makaze imaju i deo za otvaranja flaša, šrafciger sa kojim je moguće dotegnuti razne stvari u kuhinji, pomoć pri otvaranju tegli, itd. Sečivo je poželjno da bude fino nazubljeno a ne ravno, da bi se sprečilo proklizavanje.

OŠTRAČ NOŽEVA

Definitivno nije ni nož niti bilo kakvo sečivo, ali je svakako stvar koju apsolutno morate imati u kuhinji. Svi ovi noževi koje smo naveli, neće imati nikakvog smisla ni koristi ako su tupi. Pored ovoga, jako je važno da se kaže da su tupi noževi izazvali najveći broj povreda u kuhinji. Oštrača ima puno, i svakako ćete odabrati neki u skladu sa vašim potrebama i veštinama. Ukoliko ste početnik ili nemate baš puno iskustva sa oštrenjem noževa, možete uzeti neki od onih oštrača kroz koji se nož samo provlači ravnomerno sa umerenim pritiskom. Za one vičnije, kamen je svakako nezaobilazan. Jedan kamen za oštrenje a jedan za poliranje sečiva. Pored oštrača, komad koji svakako morate redovno da koristite (a mnogi često misle da je to oštrač) je masat. To je ona čelična šipka koja se najčećše dobija kada kupite blok noževa. Ona u stvari ne oštri već održava naoštrene noževe, čuva ugao, i odlaže sam proces oštrenja. Pri kupovini masata, trebalo bi da znate koje je tvrdoće vaš nož, jer sam masat mora da bude tvrđi od noža da bi imalo smisla njegovo korišćenje. Ukoliko Vam sve ovo zvuči suviše komplikovano, Zwilling je izbacio novi model oštrača koji će Vam maksimalno olakšati proces oštrenja i održavanja naoštrenosti. Ovo je V-Edge oštrač i zaista od ovoga ne može lakše…

I na kraju, ukoliko želite da imate sve na jednom mestu spakovano i sigurno, pogledajte komplete noževa u drvenim blokovima koje imamo u ponudi.

Možete posetiti i naš instagram profil . Tu ćete pronaći obilje autentičnih i inspirativnih fotografija.

Više o samom ZWILLING brendu možete pročitati ovde.

Zapratite nas na mrežama:

Ostavite nam komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

PROČITAJTE JOŠ:

Discover more from SEROTONIN

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

[]
×
Da li želite da Vas obaveštavamo o novim ponudama, akcijama i pogodnostima? (nećemo smarati)

Ne hvala. Ne želim da ostavim svoj e-mail *Ovom prijavom, prihvatate da primate mailove od nas. vezane za dodatne akcije i promocije kao i kupon kodove za popust. Uvek se možete odjaviti.