Michelin zvezdice... šta i kako? - Serotonin

Michelin zvezdice… šta i kako?

Bitni kriterijumi za restorane su:

Zvezdice dobijaju restorani sa najboljom kuhinjom, bez obzira na vrstu kuhinje, a zvezdice samo ocenjuju ono što je servirano ne uzimajući u obzir enterijer, dekoracije, kvalitet usluge i postavljanje stolova. Standardizacija ne postoji, kao kriterijum kvaliteta, već samo kvalitet na različitim nivoima. Ovim načinom ocene kvaliteta se izbegava standardizacija i mogućnost da se restorani kopiraju ili budu slični jedan drugom.

Meal

Michelin-ov inspektor ocenjuje restorane tako što u tajnosti dođe u restoran i prati sve što se dešava, vodeći se po pet osnovnih kriterijuma:

·         kvalitetu sastojaka,

·         veštini pripreme hrane i kombinaciji začina,

·         stepenu kreativnosti,

·         postojanosti kvaliteta hrane i

·         pristupačnosti cene.

Restoran može osvojiti jednu do tri zvjezdice, u zavisnosti od mnogo uslova koje mora ispuniti, kako bi uopšte ušao u ekskluzivni uski krug tako rangiranih restorana. S jednom zvezdicom ulazite u zlatnu selekciju Michelina, među 2.247 najboljih restorana u svetu. Sa dve zvezdice, već ste u društvu 389 najboljih, a s tri ste svrstani u sam vrh, među 85 najboljih svjetskih restorana.

Primera radi, 2011. godine je u Engleskoj od 5500 prijavljenih restorana za Michelinove zvezde ušlo je 74 restorana koji su ocenjeni jednom zvezdicom, 17 koji su dobili dve zvezdice, a samo 5 su dobila tri zvezdice.

Sticanje ili gubljenje Michelin zvezdice može povećati ili smanjiti prodaju u restoranu i do 50%. U slučaju gubljenja zvezdice može doći i do zatvaranja. Rizik koji je uključen u ovakve “fine dining restorane” je veliki, tako da borba za Michelin zvezdice u svetu visoke gastronomske mode ne prestaje.

793c701e95d8f4c5afa42c8afe251762  cote-dazur-yannick_1705792c

 

O Autoru članka: Milica Danilović

Milica Danilović, rodjena Ivanković, diplomirala Fakultet likovnih umetnosti - Vajarstvo, u klasi Mrđana Bajića 2003. Osvojila nagradu Fakulteta za monumentalni diplomski rad u metalu i koži "Fotelja". Član ULUSa. Imala samostalne izložbe u SKCu, Američkoj Ambasadi, Art Marketu, učesnik na Ulusovim izložbama, Bijenalima mozaika... Autor skulptura za ArtLink i Audijevu nagradu. Autor monumentalnog mozaika Sv. Petka u okrugu manastira Koporin. Zaposlena u Zlatarskoj kući Andrejević kao ekskluzivni dizajner nakita. ... nju odlikuje umetnička širina i raznovrsnost ...ona vaja, slika, dizajnira, izlaže ...
Pogledaj sve unose autora →

Komentari su isključeni.

Za sve porudžbine preko 6.000,00 isporuka je besplatna do kraja JANUARA 2019. Dismiss