Liveno posuđe STAUB – Kako da se ne lepi

Saveti za upotrebu i održavanje livenog posuđa

VAŽNO: Liveno posuđe razvija više temperature od klasičnog posuđa. Obratite pažnju na ovo.

Saveti pre korišćenja Staub livene šerpe:

               Postepeno zagrejati posudu a nakon zagrevanja nauljite ili namastite unutrašnjost cele zagrejane posude. Najlakše je ako koristite silikonsku četkicu. Kuhinjskim ubrusom obrišite i uklonite višak masnoće. Ovaj postupak možete ponoviti nekoliko puta u zavisnosti od toga šta pripremate. Ako pripremate neku masniju hranu, onda nije potrebno ponavljati, ali ako je nešto delikatnije i manje masno, onda je svakako poželjno da se ponovi ovaj postupak par puta. Ovime se postiže popunjavanje mikro pora na crnom mat emajlu, i formiranje prirodnog nelepljivog sloja. Ova priprema je jako važna, jer tučano posuđe nema nelepljiv premaz. Šerpa je ovim postupkom pripremljena za korišćenje.

Kada pečete npr. hleb, namastite posudu, pa pospite brašno ili prezle da napravite barijeru ili stavite papir za pečenje. Inače, uvek je za pripremu u Staubu potrebna ili voda za kuvanje ili mast/ulje za prženje.

Prvo korišćenje livenog posuđa

Mere predostrožnosti:

 • Posuđe Staub je preporučljivo zagrevati postepeno, pogotovu kada je indukciona ploča u pitanju.
 • Staub liveno posudje se izuzetno dobro zagreva, zato vrlo odmereno pojačavajte ringlu, tačnije, nema potrebe da šporet uključujete na najjače. Postižete time uštedu energije, a i hrana Vam neće zagorevati.
 • Iako je crni mat emajl kojim je premazana unutrašnjost posude otporan na grebanje, preporučuje se korišćenje drvenih ili silikonskih varjača. Nikada ne secite nožem po posudi. Inače, taj visokokvaliteni emajl je glavna prednost i suštinska razlika livenog posuđa brenda Staub u odnosu na niskobudžetne tučane šerpe. U običnim livenim šerpama koje nisu emajlirane hrana dolazi u dodir sa gvožđem i poprima ukuse i reaguje sa njim. Zato ima smisla uložiti u najkvalitetnije i najzdravije Staub posuđe, gde hrana dolazi u dodir samo sa kvalitetnim emajlom, potvrđenog francuskog kvaliteta.
 • Zbog izuzetne toplotne distribucije, uvek koristite krpu, rukavicu ili silikonske ručke za manipulisanje posudom. Vruću posudu nikada ne stavljajte na nezaštićenu radnu površinu. Obavezno je korišćenje daski ili podmetača otpornih na visoke temperature.
 • Posuđe sa drvenim drškama NE SME se prati u mašini za sudove.

STAUB posuđe je pogodno za sve izvore toplote

 • STAUB liveno posuđe se može koristiti i na indukcionim pločama. Posudu prvo zagrevajte na 1/3 maksimalne jačine par minuta, a onda možete pojačati. Pažljivo sa višim temperaturama.
 • Iako su sve STAUB posude sa poliranim dnom, nemojte posudu gurati po ravnoj keramičkoj ploči, da biste izbegli oštećenja ploče.
 • Ostavite posudu da se ohladi pre nego što je isperete sa hladnom vodom.
 • Ne koristiti u mikrotalasnim rernama.

Održavanje:

 • Za pranje koristiti kuhinjski deterdžent i kuhinjski sunđer ili plastičnu četku. Ne koristiti abrazivne praškove, žice i sl.
 • Kako oprati zagorelu hranu sa livenog posuđa? Ukoliko se hrana zalepi, ne stružite je žicom NIKADA. Možete napraviti pastu od sode bikarbone i vode, i sa njom istrljajte posudu. Druga varijanta je sledeća: sipajte malo vode i alkoholnog sirćeta (oko pola-pola) i ostavite da provri. Tamo gde je zalepljena hrana, počeće reakcija. Kada provri, pospite 1-2 kašike sode bikarbone. Napraviće se velika pena (pazite da ne iskipi), i nakon toga će sve da splasne. Sklonite sa ringle i ostavite sve da se ohladi. Operite sunđerom i deterdžentom. Kod većih zagorevanja ovaj postupak ponovite više puta. Dobro isperite.
 • Posuđe mora biti kompletno osušeno pre nego što se odloži
 • STAUB posuđe je moguće prati i u mašini za pranje sudova. Ipak, preporučuje se ručno pranje. Neki praškovi za mašinu su dosta agresivni i korozivni, pa nije poželjno učestalo pranje u mašini za sudove.
 • Povremeno proveriti zategnutost ručke, dotezanjem šrafa sa donje strane poklopca.
 • Uživajte u prednostima kvalitetnog i zdravog tučanog posuđa, koristite ga svakodnevno i što ga više koristite sve ćete ga više voleti i uviđati blagodeti koje nudi.
 • Pogledajte izbor Staub posuđa na našem sajtu https://www.serotonin.rs/product-category/staub/

Čišćenje i održavanje tučanog posuđa

Pogledajte i dodatne savete za čišćenje i održavanje livenog posuđa.

Staub u glavnoj ulozi i recept za inspiraciju https://www.milinkuvar.com/svinjski-kare-sa-jabukama/

 

 
Zapratite nas na mrežama:

2 Comments

 1. Hvala na savetima. Koristim Staub vec 4god i uvek ga lako operem.što više koristim, čini mi se da se sve manje lepi..a održava temperaturu extra i zdravo je, pre svega. Imam ga u 2 veličine. Omiljena boja mi je siva.

Ostavite nam komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

PROČITAJTE JOŠ:

Discover more from SEROTONIN

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

[]
×
Da li želite da Vas obaveštavamo o novim ponudama, akcijama i pogodnostima? (nećemo smarati)

Ne hvala. Ne želim da ostavim svoj e-mail *Ovom prijavom, prihvatate da primate mailove od nas. vezane za dodatne akcije i promocije kao i kupon kodove za popust. Uvek se možete odjaviti.