Tel: +381/11/2439-132

Mob: 063/7373-883

kontakt@serotonin.rs

  • Omiljeno
  • Moj nalog
SEROTONINSEROTONIN

0 рсд
  • KATEGORIJE
    • Tučano / Liveno posuđe
      • Cocotte
      • Tiganji
      • Pekači
      • Šerpe
      • Ostalo
    • Inox posuđe
      • Tiganji
      • Ekspres lonci
      • Setovi posuđa
      • Ostalo
    • Noževi
      • Zwilling noževi
      • Miyabi noževi
      • Samura noževi
      • Kuhinjski noževi
      • Namenski noževi
      • Oštrači
      • Čuvanje noževa
      • Blokovi i držači noževa
    • Vinski program
      • Aeratori i dekanteri
      • Otvarači
      • Vakumiranje i čuvanje
      • Rashladni program
      • Bokali
      • Poklon setovi
      • Ostalo
    • Pribor za kuhinju
      • Keramičko posuđe
      • Zwilling čaše
      • Kuhinjske alatkice
      • Kuhinjske daske
      • Mlinovi i avani
      • Makaze
      • Serviranje hrane
      • Čuvanje hrane
      • Ostalo
    • Escajg i pribor
    • Kuhinjski aparati
      • Food Saver
      • Hurom
      • Breville
    • ZRELO Membrane
  • Zwilling
    • Zwilling J.A.HENCKELS – najbolji noževi
  • Miyabi
    • O kompaniji MIYABI
  • Staub
    • Kompanija STAUB
  • Samura
    • O Samura noževima
    • Noževi
    • Oštrači
  • ZRELO
    • Suvo zrenje mesa sa vakum membranom – “ZRELO”
  • Food Saver
  • Hurom
  • Breville
  • Akcija
  • Inspiracija
    • Saveti i preporuke
    • Recepti
    • Pokloni
    • Vino
    • Zdravlje
    • O brendovima
      • Zwilling J.A.HENCKELS
      • STAUB
      • SAMURA

Cveće kao hrana

Serotonin mar 26, 2015 Recepti, Saveti i preporuke 0 Comment

          Cveće kao hrana se koristilo još u doba starog Rima, a u kulturama Kine, Bliskog istoka i Indije i danas je sastavni deo ishrane. Danas se mirisno cveće neizostavno nalazi u kuhinjama prestižnih restorana i domaćica ili domaćina koji su spremni za inovacije.

Jestivo cveće 2

Možda niste znali da je brokoli zapravo cvet, a začin šafran je deo cveta. Tajna baratanja cvećem u kuhinji je upravo u jednostavnosti. Cvetovi su sami po sebi ili intenzivnih ili blagih karakteristika, od kojih ni jedna ne podnosi komplikovana jela. Veoma je bitno imati na umu činjenicu da nije sve cveće jestivo. Naprotiv, neki cvetovi su vrlo otrovni. Neki od njih su narcis, oleander, pustikara, rododendron, đurđevak, visterija, hortenzija. Veoma je važno da se dobro raspitate o biljci koju ste odlučili da servirate sebi i ukućanima. Isto tako, važno je da biljka nije obrađivana pesticidima i drugim hemikalijama. Ako imate svoj vrt, to ćete sami najbolje znati.

Cvetovi se beru dok su potpuno otvoreni, u senci ili hladu, bez rose. Pošto su cvetovi obično puni polena, česte su alergijske reakcije, pa se preporučuje uklanjanje prašnika i tučka. Neko cveće ima i određen sadržaj vitamina C i A, ali nije značajan izvor vitamina ili mineralnih materija, gotovo da je bez energetske vrednosti.

Cvetovi se mogu dodavati u razna jela ili mešati sa salatama (sveži, sušeni, kandirani), ali mogu biti i deo recepta za kolače, umake, sirupe, čajeve i aromatizovana pića. Neke cvetne latice imaju svojstvo da puštaju boju, pa se, na primer, mešanjem sa maslacem može dobiti namaz originalne boje. Napravite kockice leda sa svetovima. Efektno i prelepo.

Jestivo cveće 4

Cveće koje se, osim u vazi, može naći i na tanjiru jeste: jestivi tulipan, hrizantema, cvetovi jabuke, limuna, pomorandže, breskve, kruške, maslačak, gardenija, hibiskus, crveni slez, jasmin, lavanda…

Neven: izazovne žute boje, žestokog, gorkog ukusa. Stavlja se u supe, variva, pirinač (umesto šafrana).

Bundevin cvet: sladak, sa ukusom nektara, pogodan je za pohovanje, koristi se za pravljenje pita.

Jestivo cveće 5

Karanfil: žestokog ukusa, sličan karanfiliću.

Gladiola: vrlo blag cvet, ima sličan ukus kao zelena salata, često se stavlja u namaze i paštete.

Ljiljan: mnoge vrste nisu pogodne za jelo jer sadrže alkaloide. Biljka tzv. zlatnog ljiljana može se jesti cela, latice su blage, a ukus pomalo asocira na kesten. Mogu biti deo salate ili se puniti svežim sirom. Sušeni ljiljan je sastavni deo kineske slatko-kisele supe.

Ruža: slatki ukus proporcionalan je intenzitetu mirisa. Pre jela odstranjuju se donji, beli delovi latica, a leti je izvrstan dodatak osvežavajućim pićima. Od ruže se pravi ukusan džem.

Jorgovan: bogat cvetni citrusni ukus. Kandirani cvetovi mogu biti raskošan ukras desertima, a kombinovan s voćem, može da bude sastojak u jogurtu i frapeu.

Ljubičica: slatkog ukusa, dobro se kandira. Koristi se u salatama ili kao ukras na desertu (kandirana).

Suncokret: gorko-slatkog ukusa. Jede se dok je u stadijumu pupoljka, otvorene latice mogu biti ukras raznim jelima.

Dragoljub: naročito lep, ali i ukusan cvet. Mladi listovi dragoljuba imaju mnogo vitamina C i jačaju imuni sistem. Cvetovi su blaži od pikantnih listova i odlični su u salatama sa paradajzom, svežim kozjim sirom.

Borač: ili krastavac biljka – svojim divnim plavim cvetovima predstavlja lepu jestivu dekoraciju. Borač se koristi kao začin za salatu, a naročito za salatu od krastavaca jer ima sličan ukus, ali ide i uz povrće, supe i sosove. Pomaže i prilikom prehlade.

Timijan: idealan je za pravljenje marinada za roštilj, uz povrće i kuvana jela.

Žalfija: ima veoma intenzivan miris. Dobro se slaže sa ribom, a nezamenljiva je kada se priprema teleća džigerica. Često se pije kao čaj ili se prerađena jede u bombonama.

Zapratite nas na mrežama:
error
fb-share-icon
Tweet
fb-share-icon
Pravi POKLON za MladencePrethodni članak
Kako rashladiti pivo?Sledeći članak

Leave your comment Odustani od odgovora

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Pročitajte još:

  • Aparat za vakumiranje hrane
  • Domaća Proja sa sirom
  • Da li ste čuli za HUROM Slow Juicer sokovnike?
  • Jagnjetina u rerni, mekana kao duša
  • Savršeno pečen stek – kako?
  • Suvo zrenje mesa sa vakum membranom – “ZRELO”
  • O kompaniji MIYABI
  • O Samura noževima
  • Najbolji recept za hleb
  • Liveno posuđe STAUB – Prvo korišćenje

Tekstovi sa temom:

  • O brendovima (4)
  • Pokloni (12)
  • Press (3)
  • Recepti (15)
  • Saveti i preporuke (17)
  • STAUB (1)
  • Vino (7)
  • Zdravlje (6)
  • Zwilling J.A.HENCKELS (1)

Serotonin

  • Krušedolska 13/1, Beograd
  • kontakt@serotonin.rs
  • Radno vreme: radnim danima 09-16h
  • (+381) 11 2439-132

Pratite nas na društvenim mrežama

facebooktwitterinstagrampinterestyoutube

INFORMACIJE

  • O nama
  • Uslovi saradnje
  • Privatnost i sigurnost
  • Reklamacija
  • Kontakt

MOJ NALOG

  • Porudžbine
  • Lista želja
  • Moja adresa
  • Moji podaci

POMOĆ

  • Kako da poklonim?
  • Kako da kupim?
  • Česta pitanja (FAQ)
© 2014 SEROTONIN Web shop by Serotonin Tim. Sva prava su zadržana.
[]
×
Ostavite nam Vaš e-mail pre ubacivanja u korpu

Please enter the valid email.

Ne hvala. Ne želim da ostavim svoj e-mail *Ovom prijavom, prihvatate da primate mailove od nas. vezane za dodatne akcije i promocije kao i kupon kodove za popust. Uvek se možete odjaviti.