Meso ispod sača ipak ima alternativu

Meso ispod sača je oduvek bilo nešto od čega nam se oči zacakle i svi poželimo da se spakujemo i odemo negde na selo. Sač je omiljeni vid pripreme mesa kod nas na Balkanu. Ok, sem kod bake na selu, retko gde se priprema hrana na otvorenom ložištu. Izvorno SAČ je plitak metalni ili zemljani sud sa poklopcem u kom se na ognjištu peče hleb ili meso. Koristiti sač ili rernu – to je večita dilema mnogih kuvara. Za one koji nisu upoznati, sač je tradicionalna kulinarska posuda koja se koristi u mnogim zemljama Balkana i jugoistočne Evrope.

Pali vatru i daj sač

Jasno nam je da sač ima posebno mesto u svetu spremanja hrane pod otvorenim nebom, ali da li ima realnog opravdanja da kod kuće ili u stanu ne uživamo u savršeno sočnim komadima mesa i povrća pripremljenim na gotovo identičan način. Iako nam je sač nekako romantično utisnut u dušu, ipak moramo priznati da od kada su izmislili rernu, sač i nije više tako egzotična priča.

Jeste da imamo te momente loženja vatre, ćaskanje sa prijateljima i porodicom uz koju čašicu dedine stare rakije. Pa onda pažljivo pakovanje mesa i povrća, pa zatrpavanje posude žarom. Iščekivanje rezultata, uz prepričavanje kako je to nekad spremao deda. Pa prisećanje na babin vruć hleb ispod crepulje, itd… Ali sve se to ne gubi ni sada iako smo se odavno odrekli kuvanja na vatri pa sada imamo ringle i šporete. Sada je samo dosta jednostavnije spremiti meso u rerni, u svom stanu, i to u neprevaziđenom STAUB livenom pekaču.

Sa našim pekačima, vaši omiljeni mesni specijaliteti postaće ukusniji nego ikad pre. Zahvaljujući visokokvalitetnom livenom gvožđu, STAUB pekači su i emajlirani tako da nemate nikakva ograničenja u pogledu izbora hrane za pripremanje. Možete pripremati čak i sve kiseline (mlečne, voćne, fermentisanu hranu, itd…), što sa nekim drugim tučanim posuđem koje nije emajlirano i gde je hrana u direktnom dodiru sa gvožđem, nije moguće. Čak može biti i opasno. STAUB tučani pekač omogućava ravnomerno pečenje i zadržavanje prirodne vlage u mesu, što će rezultirati sočnim i ukusnim zalogajima.

Pekači su jednostavni za korišćenje i napravljeni tako da zadovolje potrebe svakog kuvara. Sve što je potrebno je staviti meso u pekač, izabrati željenu temperaturu i vreme pečenja, i opustiti se dok se vaša jela pripremaju.

Zašto STAUB tučani pekač?

Kao prva i najbitnija informacija, STAUB tučano posuđe je proizvedeno u Francuskoj i ispunjava najviše standarde po pitanju zdravstvene ispravnosti posuđa u kojima ćete spremati hranu za svoje najdraže. Druga velika prednost koju ima STAUB liveno posuđe, ogleda se u patentiranom poklopcu koji ima i funkciju samonatapanja hrane. Naime, kada se tučana šerpa poklopi, kondenz koji se napravi u samoj posudi se ravnomerno vraća (kao kiša) na čitavu površinu hrane. Ovo naročito dolazi do izražaja kod pečenja zahtevnijeg i suvljeg mesa u rerni (jagnjetina, ćuretina, butovi, itd) čime je izbegnuta potreba za okretanjem i prelivanjem mesa. Sa STAUB Cocotte tučanom šerpom nikada nećete imati problem sa tim da je donja polovina mesa kuvana u vodi, a gornja suva i prepečena. Samim tim, nema potrebe da se otvara i hladi rerna.

Nema potrebe da se meso vadi iz rerne i da se otkriva. Ovim se izbegavaju temperaturni šokovi samog mesa (koji dovode do toga da se meso steže pa samim tim postaje i žilavije), kao i odlazak dragocenih aroma iz kondenza u vazduh. Pečenjem mesa u STAUB livenom pekaču je mnogo sočnije, ukusi su intenzivniju upravo sačuvanim aromama, a i ušteda u vremenu i energiji nije zanemarljiva.

Liveno gvožđe je materijal koji vrši podjednaku raspodelu toplote u kompletnoj unutrašnjosti posude. Emajl kojim je presvučeno ovo liveno posuđe je od majolike, tako da je hrana u dodiru sa staklom, koje je poznato kao najinertniji materijal, odnosno nema nikakvog uticaja na organoleptička svojstva hrane. Ova kombinacija materijala čini da je STAUB kuhinjsko posuđe najbolje kuhinjsko posuđe za pripremanje hrane, a ujedno i najzdravije posuđe. Sa neograničenim rokom trajanja, definitivno je i najisplativije kuhinjsko posuđe posuđe.

Važni saveti za savršenu pripremu:

Kada se priprema meso u našim pekačima, postoji nekoliko stvari koje treba imati na umu. Preporučujemo da meso bude sobne temperature pre nego što se stavi u pekač. Pre pečenja ga dobro posolite i pobiberite. Dodavanje svežih biljaka, poput ruzmarina, bosiljka, žalfije, majčine dušice, i sl. može takođe dodati aromu, pa ih svakako koristite prema ličnom ukusu.

Za sočno meso, preporučujemo da se pekač pokrije poklopcem i da se meso peče na nižoj temperaturi (170-180C), duže vreme. Ovo će pomoći da se zadrži vlaga u mesu i da postane nežnije. Okvirno vreme pečenja je 1 sat za svaki kg mesa. Naravno ovo vreme može varirati, pa tako neka masnija mesa možete peći i duže. Biće samo bolje…

Kupovinom naših pekača mesa od livenog gvožđa, možete biti sigurni da ćete uživati u savršeno pripremljenom mesu kod kuće. Neka vaši ukućani i prijatelji budu oduševljeni. Neka danima prepričavaju vaše kulinarsko umeće, a vi se mudro smeškajte i budite ponosni na svoj pametan izbor.

Na kraju ostaje večito pitanje, da li mi treba ovalni ili okrugli? Koja veličina?

Nekako se do sada pokazalo da ovalni STAUB pekač se češće uzima za pečenje mesa u rerni, dok se okrugli koristi više za kuvanje ali i za hleb. Što se tiče veličine, svakako je da to diktira količina hrane koja će se spremati. Svakako treba imati na umu i to da verovatno nikada nećete spremati samo meso. Uvek ćete tu dodati i neki krompir, šargarepu, luk, itd, pa uzmite u obzir da će vam trebati nešto veći pekač. Takođe, uvek je lakše spakovati meso u veću posudu, a veća površina znači i veću hrskavu koricu za koju se svi grabe…

Naručite svoj pekač odmah i spremite se za uživanje u neodoljivim mesnim specijalitetima koje pripremite sami kod kuće.

Kompletnu ponudu STAUB livenih pekača pogledajte ovde.

 

Inspirišite se i postanite šef kuhinje na domaćem terenu prateći nas na našem Instagram profilu ili na našoj Facebook strani.

Kliknite za više informacija o proizvođaču

Zapratite nas na mrežama:

Ostavite nam komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

PROČITAJTE JOŠ:

Discover more from SEROTONIN

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

[]
×
Da li želite da Vas obaveštavamo o novim ponudama, akcijama i pogodnostima? (nećemo smarati)

Ne hvala. Ne želim da ostavim svoj e-mail *Ovom prijavom, prihvatate da primate mailove od nas. vezane za dodatne akcije i promocije kao i kupon kodove za popust. Uvek se možete odjaviti.