Ne samo da je ovo najbolji recept za hleb, već je ujedno i recept za testo za picu i recept za fokaču
Dragi naši,
Recept koji sledi, ja obično pravim u troduploj meri, jer smo petočlana porodica, a i često je i još neko prisutan. Takođe, praktično je da se napravi veća mera, pa da deo testa ostane (odvojen u kesi u frižideru) i za sledeći dan. Dakle, mere koje slede su za picu ili foccaciu. Ako hoćete veknu kao sa fotke, pravite meru koja sledi x2 ili x3 puta.
Potrebno: 320g brašna tip500, 190g vode, 2g suvog kvasca, 5g soli.
Pomešajte brašno, vodu i kvasac. Ukoliko pravite veliku meru, a imate jak multipraktik (ja koristim Bosch OptiMUM) pustite ga da odradi umesto Vas posao. Za osnovnu meru mešanje može da obavi i bilo koji drugi mikser. Naravno, još je bolje da mesite ručno – to je odličan trening! Posle dva minuta dodajte i so. Mesite bar 5 min. Ukoliko Vam se lepi, dodajte još malo brašna. Ostavite na sobnoj temperaturi, pokriveno, 4h. Može, naravno i duže, najbolje preko noći. U tom slučaju neka bude u frižideru. Najbolje bi bilo čim se testo podigne, da ga opet premesite i pustite da ponovo nadođe.

Zagrejte rernu na 220 stepeni i neka je u njoj i Staub tučana šerpa. Vreli pekač Staub pažljivo izvadite i namastite. Silikonska četkica može da Vam posluži da razmažete maslinovo ulje ili svinjsku mast. Preko pospite prezle, susam, palentu ili brašno. Tako ćete dobiti nelepljivu barijeru. Preko stavite oblikovanu veknu. Zasecite je nožem. Zagladite je mokrim rukama i pospite krupnu so, a može i ruzmarin. Peći pokriveno 40-tak minuta, a onda otkriti i peći još 10min. Ako je tanko testo, foccacia, onda se peče mnogo kraće, 20-tak minuta.
Prvo što upada u oči je lakoća kojom se hleb vadi iz STAUB-a, a zatim i neverovatna hrskavost korice…
Uživajte u mirisima i blagodetima domaćinske kuhinje. Negujte zajedničke obroke i porodična okupljanja. Lep dan želimo…